Az élelmiszer-forgalmazásban már 10-12 százalék a helyi termékek aránya
Az élelmiszer-forgalmazásban a helyi termelésből származó értékesítés aránya már 10-12 százalék, miközben a magyar élelmiszerek aránya a belső értékesítésben 70 százalékról 75 százalékra nőtt – mondta a vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, egy szakmai fórumon.
A fiatal gazdák tevékenysége nélkül nem képzelhető el a magyar mezőgazdaság fejlődése – hangoztatta Fazekas Sándor a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya által szervezett Vesd bele magad program évértékelő konferenciáján. Elmondta: a családi gazdaságok számára a közvetlen értékesítésen keresztül megnyílt a magyar élelmiszerpiac, amelynek sok eredménye közül kiemelendő a békéscsabai példa, ott 150 kolbászkészítő manufaktúra működik.
A helyi termelésből származó értékesítés folyamatát segítő intézkedések közül első helyen a szabályozás egyszerűsítését említette a miniszter, amely például lehetővé tette, hogy egy családi ház melléképületében is lehet élelmiszer feldolgozásba kezdeni. Egy másik szabálymódosítás a piaci árusítást egyszerűsítette, így a település megyéjében 40 kilométeres körzetben és a fővárosban lehetővé vált a helyi élelmiszertermékek értékesítése, ezt példázza a Kossuth téren jelenleg is minden pénteken működő árubemutató és piac.
Harmadikként említette Fazekas Sándor a helyi termékek értékesítésének bekapcsolását a gyermekétkeztetésbe és a vendéglátásba, ami azt jelenti, hogy a közvetlenül a helyi termelőktől vásárolhatnak például a gyermekétkeztetési intézmények.
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a természet világának megismerése egyre nagyobb szerepet kap a magyar oktatásban, a 2006-ban indult zöld óvoda programhoz több mint 500 intézmény csatlakozott, s az ökoiskolák száma is hasonló.
Az idei Vesd bele magad program keretében a kisiskolás gyerekek vetőmagot kapnak, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a terméket a család felhasználja, elfogyassza. A vetőmagosztás célja, hogy felhívják a gyerekek figyelmét, miszerint a friss élelmiszerek, zöldségek különösen nagy anyagi befektetés nélkül, otthon is előállíthatók.
Az általános iskolákat egy-egy fiatal gazdálkodó segíti, ha szakmai támogatásra van szükségük. A szövetség már 2011-ben létrehozott egy weboldalt a www.vesdbelemagad.hu címen, ahol a növényekkel kapcsolatosan termesztési információkat helyeztek el a gyerekek számára is érthető formában. A weboldalon keresztül szakemberektől is lehet kérdezni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >