Az élelmezésbiztonság előtérbe helyezésére szólította fel egy szakértői csoport a brit kormányt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 09. 04. 09:32

A Policy Exchange jelentése szerint 2019 óta 30%-kal csökkentek a beruházások a brit élelmiszergyártó ágazatban.

Az Egyesült Királyság kormányát egy szakértői csoport arra kérte, változtasson a nemzeti élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos megközelítésén.

A 2007-ben alapított Policy Exchange olyan nemzeti élelmezésbiztonsági stratégiát sürget, amely a mezőgazdaságon túl „a teljes élelmiszer-ökoszisztémát felöleli”.

A szervezet szeptember 3-án közzétett jelentésében, amelyet több parlamenti párt képviselője is támogatott, azt kifogásolja, hogy a korábbi élelmezésbiztonsági kezdeményezések túlságosan csak a mezőgazdaságra összpontosítottak, holott az élelmezésbiztonságnak az ország ipari stratégiájának „középpontjában” kellene állnia.

Az Élelmiszergyártók Szövetségének (FDF) nemrégiben végzett felmérése szerint a brit élelmiszergyártók 53%-a úgy véli, hogy „az ellátásilánc-kockázatok, illetve a geopolitikai események enyhülése a vállalkozásuk számára nagy, illetve nagyon nagy jelentőséggel bír”.

A jelentés szerint az élelmiszergyártásban a beruházások 2019 óta 30%-kal csökkentek, annak ellenére, hogy az ágazat becsült forgalma 142 milliárd font (186,2 milliárd dollár), és több mint 24 milliárd font értékben exportál.

A jelentés ugyanakkor azt állítja, hogy feldolgozóiparban – az élelmiszergyártás nélkül – ugyanebben az időszakban 5%-kal nőttek a beruházások.

A brit mezőgazdasági termelőket és vállalkozásokat képviselő szervezet, a National Farmers’ Union (NFU) a közelmúltban újabb figyelmeztetést intézett az ország kormányához az agrár-élelmiszeripari önellátás globális kockázatok miatti szükségességéről.

A kormányzati adatok szerint az Egyesült Királyság élelmiszerből 62%-ban önellátó, de az NFU szerint egyes ágazatokban az utóbbi időben visszaesés tapasztalható. A szervezet szerint az Egyesült Királyság 1988 óta leginkább friss zöldségfélékből szorul importra (47%).

Just Food

Kapcsolódó cikkeink