Az eladott bor mennyisége csökkent, az ára nőtt
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek piacainak tendenciáit.
A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legutóbbi piaci jelentéseiből kiderül, hogy Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilónként 89,47 forint volt 2012 novemberében, ami az előző havihoz képest négy százalékos növekedést jelentett. Olaszországban a nyerstej azonnali (spot) ára a 49. héten a 47. héthez képest két százalékkal, Hollandiában a 48. héten a 46. héthez képest 14 százalékkal esett vissza. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára októberben 100,19 forint volt, ez 5 százalékkal emelkedett a következő hónapban, ami 2 százalékkal volt magasabb a belpiaci árnál.
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) a világ 2012. évi bortermelését 248 millió hektoliterre becsüli, ami az előző évi 265 millió hektoliter terméshez képest 6 százalékos visszaesést jelent. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa előzetes adatai szerint Magyarországon 1,9 millió hektoliter bort állítottak elő tavaly, ami 22 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi, 2,5 millió hektoliteres mennyiségtől. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a belföldön termelt borok értékesítése 29 százalékkal visszaesett, értékesítési ára 17 százalékkal emelkedett 2012. január–november időszakában az egy évvel korábbihoz képest.
Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége hat százalékkal, élősúlyos termelői ára 7 százalékkal (267 Ft/kg) volt magasabb 2012 első negyvenkilenc hetében az egy évvel korábbinál. A friss, 65 százalékos csirkehús belföldön értékesített mennyisége nem változott lényegesen az előző év hasonló időszakában piacra került mennyiséghez viszonyítva. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 458-ról 463 forintra, a csirkecombé 444-ről 460 forintra és a csirkemellé 4 százalékkal, 957 forintra emelkedett a megfigyelt hetekben. Ugyanebben az időszakban az Európai Bizottság adatai alapján 2012 negyvenkilencedik hetében az előző hetihez képest egy százalékkal, kilónként 1,94 euróra csökkent az egész csirke uniós átlagára, és mintegy 4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakának árszintjéhez képest
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >