Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar mangalica importját
Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken, a Budapesti Mangalica Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón. A magyar agrártárca üdvözölte a hosszú tárgyalások után megszületett döntést, a mangalicatenyésztők egyesülete pedig az állomány jelentős növekedését várja az új lehetőségektől.
A nagykövet elmondta: az amerikai mezőgazdasági minisztérium két hónappal ezelőtt született döntésének eredményeként immár 20 tonna magyar mangalicára érkezett rendelés az Egyesült Államokból. Eleni Tsakopoulos emlékeztetett: korábban az amerikai fogyasztók csak osztrák vagy német tenyésztésű mangalicához juthattak hozzá, illetve attól a néhány hobbitenyésztőtől vásárolhattak, akik helyben foglalkoznak ezzel a fajtával. Elmondta: most már Magyarországról is – nemcsak feldolgozott formában, hanem húsként is – lehet majd az Egyesült Államokba exportálni a hungarikumnak számító sertésfajtát.
Kiemelte, hogy azok, akik a külkereskedelemmel foglalkoznak, általában a siker jelének tekintik, ha az amerikai piacon széles körben tudják értékesíteni termékeiket. Ez egy olyan nagy és fontos piac, ahol nemzetközi közönségnek lehet reklámozni a termékeket – tette hozzá.
Tavaly decemberben jelent meg az Egyesült Államokban az a jogszabály, amely Magyarországot a klasszikus sertéspestis vonatkozásában az alacsony kockázatot jelentő (APHIS-defined EU CSF region) kategóriába sorolta. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére pénteken nagy jelentőségűnek nevezte az amerikai besorolást – amelyet egyben a magyar állategészségügyi hatóságok sikerének is minősített -, mivel az új piaci lehetőségeket nyit a magyar állati termékek számára. Bognár Lajos hangsúlyozta: Magyarországról már nemcsak hőkezelt sertéstermékeket lehet bevinni az amerikai piacra, hanem az ország új státusának köszönhetően lehetőség nyílik például hagyományosan érlelt kolbászok, füstölt sonkák, fagyasztott sertéshús, élő sertés és szaporító anyag exportjára is.
Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek szintén jelentős lépésnek nevezte a mostani bejelentést. Szerinte az új piaci lehetőségekkel néhány éven belül akár meg is duplázható Magyarországon a mangalicák száma. Most Magyarországon mintegy 9 ezer kocát tartanak nyilván, míg a mangalicahízók száma 50 ezer körüli. Ez a magyar sertésállomány mintegy 2 százalékát jelenti – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >Gyors, egyszerű, hatékony innovációiért díjat kapott a K&H
Idén harmadik alkalommal, összesen tíz kategóriában díjazta a Visa a…
Tovább olvasom >