Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az aszályok és a kiszámíthatatlan időjárás okozta kihívásokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Konferenciájának 44. ülésszakán, amelyet hétfőn tartottak Rómában.

(Fotó: AM)
A rendezvényen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy világunkat továbbra is számos válság sújtja: fegyveres konfliktusok, éghajlatváltozás és gazdasági visszaesés. Magyarország éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság támogatására, a fenntartható élelmiszertermelés előmozdítására, valamint a felelős fogyasztás ösztönzésére. Példaként említette a 2030-ig szóló magyar Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát, amely célul tűzi ki az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklését és az ökoszisztémák ellenállóképességének erősítését. Ennek érdekében hazánk előtérben helyezi a természetalapú megoldásokat és az élőhelyek helyreállítását is – tette hozzá.
Nagy István beszédében kitért arra is, hogy a kormány kiemelt prioritásként kezeli a szélsőséges időjáráshoz történő alkalmazkodást
Az éghajlatváltozás ugyanis az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata. Az agrártárca támogatja az olyan mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek javítják a talaj egészségét, növelik a biodiverzitást, és a szénmegkötést, ezáltal biztosítva a gazdálkodók termelési tevékenységének a hosszú távú fenntarthatóságát. Emellett Magyarország elkötelezett a bio- és ökológiai gazdálkodás bővítése, az élelmiszer-előállítás környezeti lábnyomának csökkentése, a körforgásos gazdaság előmozdítása, valamint a helyi élelmiszerláncok támogatása mellett. Hazánk ösztönzi az agroökológiai módszerek és a fenntartható állattartási rendszerek alkalmazását, ezzel egyensúlyt teremtve a termelékenység és a környezeti felelősségvállalás között – húzta alá az agrárminiszter.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >