Az egészséges termékek megismerését segíti a nemzetközi konyhakerti nap
Magyarországon másodszor rendeznek programokat a nemzetközi konyhakerti naphoz kapcsolódva: a Városi Kertek Egyesület mind a négy kertje megnyitja kapuit és érdekes programokkal várja az érdeklődőket a hétvégén.
A Nemzetközi Konyhakerti Napot (World Kitchen Garden Day) 2004 óta rendezik meg világszerte augusztus negyedik vasárnapján, hogy a helyben termelt, organikus és legfőképp egészséges terményekre felhívják a figyelmet. Az elmúlt évtizedben számos ország megszámlálhatatlan konyhakertje, közösségi kertje csatlakozott a világnaphoz, amelyre idén augusztus 24-én kerül sor – közölték a szervezők az MTI-vel.
Magyarország tavaly csatlakozott először a világnaphoz, az Első Kis-Pesti Kert tartott nyílt napot, amelyen részt vettek a Városi Kertek Egyesület kertjei számos civil szervezet mellett.
A világnap célja, a bio konyhakertészkedés társadalomban, egészségmegőrzésben és vendéglátásban betöltött pozitív szerepének ünneplése, figyelemfelhívás a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és az emberek motiválása arra, hogy fedezzék fel saját régiójuk élelmiszertermesztési lehetőségeit. Emellett fontos a közösségi szellem építése helyi és nemzetközi szinten is, az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatokkal kapcsolatban.
Vasárnap a Városi Kertek Egyesület XIX. kerületi Első Kis-Pesti Kertje fűszerfelismerő teszttel, fűszer- és gyógynövény tanácsadással várja a látogatókat, a gyerekeknek pedig többek között aszfalt rajzversenyt és kerti terméskereső vetélkedőt szerveznek. A Békási Kertben csigákat lehet majd gyűjteni, valamint lesz magfelismerő vetélkedő, kavicsfestés, zöldséges képkirakó és kertbemutató is, a Zengő kertben pedig egyebek mellett mikroszkópos rovar- és növényvizsgálattal várják a családokat.
A XIX. kerületi Aranykatica kert tematikus sétát tart közösségi kertjében, a szegedi Megálló közösségi kertben lecsófőzéssel és gyümölcskóstolóval, a XIV. kerületi Zugkertben pedig kertbemutatással és kézműves foglalkozásokkal készülnek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >