Az egekbe szökő tojásárak a receptúrák megváltoztatására kényszeríti a francia élelmiszeripart
A tojásárak több mint megduplázódtak Franciaországban az elszálló energia- és takarmányárak miatt, és a valaha volt legsúlyosabb madárinfluenza-válság okán a kínálati oldalon jelentkező hiány oda vezetett, hogy az élelmiszergyártók vagy csökkentik a termelést, vagy megváltoztatják receptúráikat – állítják a tojástermelők.
Az idén az Európai Uniót és az Egyesült Államokat a valaha volt legsúlyosabb madárinfluenza-válság sújtotta, amelynek eredményeképpen több tízmillió szárnyast kellett kényszervágóhídra küldeni.
Várható volt, hogy a 2021-ben 1.500 milliárd darab volumenű tojástermelés a történelemben most először csökkenni fog, miután az Egyesült Államokban 4,6%-kal, az EU-ban 3%-kal, ezen belül Franciaországban 8%-kal esett vissza – nyilatkozott az EU legnagyobb tojástermelője, a francia CNPO csoport.
„Soha nem látott helyzetben vagyunk. Az előző krízisek idején importhoz folyamodtunk főleg az Egyesült Államokból, de idén a helyzet mindenhol rossz” – nyilatkozta Loic Coulombel, a CNPO elnökhelyettese.
A visszaesés ráadásul erőteljes fogyasztói kereslettel párosul, hiszen a tojás az elszabadult infláció idején olcsó fehérjeforrásnak számít.
„Mivel képtelenek az áremelkedést továbbhárítani, így egyes vállalatok vagy elkezdték receptúráikat átalakítani, vagy leállították gyártósoraikat” – állítja Coulombel. „A tészta- és süteménykészítéshez rengeteg tojásra van szükség.”
A receptúrák megváltoztatása jelentheti más tojásra való áttérést, a felhasznált mennyiség csökkentését, vagy ritkábban a tojás kiváltását alternatív, borsó- vagy tejfehérjével.
A francia szupermarketekben a tojás ára az év eleje óta mintegy 15-20%-kal emelkedett egy a kereskedelmi élelmiszerárakat a termelői takarmányárakhoz indexáló jogszabály következtében.
A francia spot piacon azonban az ipari tojás szintén a kereslettől és kínálattól függő kilogrammonkénti ára, szerdán 2,20 euró volt, ami több mint kétszerese az év eleji árnak, és mintegy 65%-kal magasabb, mint az év ezen időszakában jellemző átlagos ár – mondta el Coulombel.
Valószínűsíthető volt, hogy az évvégi megnövekedett kereslet miatt meghaladja a 2,30 eurós kilogrammonkénti rekordot, de még mindig jóval a standard tojás amerikai spot ára alatt maradnak, amely most 4,24 €/kg – tette hozzá a szakember.
Kapcsolódó cikkeink
A beruházás a jó válasz a kihívásokra
Az agráriumban is a beruházás az egyetlen jó válasz a…
Tovább olvasom >Tállai András: Az élelmiszeripar 2023 kivételével minden évben tudott előre lépni
Az élelmiszeripar 2023 kivételével minden évben tudott előre lépni, tavaly…
Tovább olvasom >Áruveszteség-csökkentő megoldás
A francia Groupement Les Mousquetaires, mely olyan márkákat képvisel, mint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Megjelent az árrésstop részletes szabályozása: kiket érint és milyen termékekre vonatkozik?
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány által bevezetett árrésstop részletes…
Tovább olvasom >A pulykaágazat kihívásai és lehetőségei: így látja a jövőt a Gallicoop
A pulykahús évekig a hazai és nemzetközi piac egyik meghatározó…
Tovább olvasom >