Az egekbe szökő tojásárak a receptúrák megváltoztatására kényszeríti a francia élelmiszeripart
A tojásárak több mint megduplázódtak Franciaországban az elszálló energia- és takarmányárak miatt, és a valaha volt legsúlyosabb madárinfluenza-válság okán a kínálati oldalon jelentkező hiány oda vezetett, hogy az élelmiszergyártók vagy csökkentik a termelést, vagy megváltoztatják receptúráikat – állítják a tojástermelők.
Az idén az Európai Uniót és az Egyesült Államokat a valaha volt legsúlyosabb madárinfluenza-válság sújtotta, amelynek eredményeképpen több tízmillió szárnyast kellett kényszervágóhídra küldeni.
Várható volt, hogy a 2021-ben 1.500 milliárd darab volumenű tojástermelés a történelemben most először csökkenni fog, miután az Egyesült Államokban 4,6%-kal, az EU-ban 3%-kal, ezen belül Franciaországban 8%-kal esett vissza – nyilatkozott az EU legnagyobb tojástermelője, a francia CNPO csoport.
„Soha nem látott helyzetben vagyunk. Az előző krízisek idején importhoz folyamodtunk főleg az Egyesült Államokból, de idén a helyzet mindenhol rossz” – nyilatkozta Loic Coulombel, a CNPO elnökhelyettese.
A visszaesés ráadásul erőteljes fogyasztói kereslettel párosul, hiszen a tojás az elszabadult infláció idején olcsó fehérjeforrásnak számít.
„Mivel képtelenek az áremelkedést továbbhárítani, így egyes vállalatok vagy elkezdték receptúráikat átalakítani, vagy leállították gyártósoraikat” – állítja Coulombel. „A tészta- és süteménykészítéshez rengeteg tojásra van szükség.”
A receptúrák megváltoztatása jelentheti más tojásra való áttérést, a felhasznált mennyiség csökkentését, vagy ritkábban a tojás kiváltását alternatív, borsó- vagy tejfehérjével.
A francia szupermarketekben a tojás ára az év eleje óta mintegy 15-20%-kal emelkedett egy a kereskedelmi élelmiszerárakat a termelői takarmányárakhoz indexáló jogszabály következtében.
A francia spot piacon azonban az ipari tojás szintén a kereslettől és kínálattól függő kilogrammonkénti ára, szerdán 2,20 euró volt, ami több mint kétszerese az év eleji árnak, és mintegy 65%-kal magasabb, mint az év ezen időszakában jellemző átlagos ár – mondta el Coulombel.
Valószínűsíthető volt, hogy az évvégi megnövekedett kereslet miatt meghaladja a 2,30 eurós kilogrammonkénti rekordot, de még mindig jóval a standard tojás amerikai spot ára alatt maradnak, amely most 4,24 €/kg – tette hozzá a szakember.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >A magyar húsipar kihívásai és teljesítménye 2023-ban
A 2023-as év a magyar élelmiszeripar számára jelentős kihívásokkal telt,…
Tovább olvasom >Világpiaci kitekintés: gabonapiaci előrejelzés 2024 október
A FAO (Food and Agriculture Organization) legutóbbi, októberi előrejelzése alapján…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >