Az áruházakban nem, csak a vendéglőben találkozhatunk strucchússal

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 05. 02. 00:00

A gyenge hazai fogyasztás élénkítésére a vadmadár húsából készült ételek népszerűsítésébe kezdtek a hazai strucctartók.

Magyarországon mintegy 150 farmon évente kétezer struccot
nevelnek fel. Két, strucc vágására is alkalmas vágóhíd működik az országban,
Pélyiben és Hajdúnánáson. Mindkettő bérmunkában dolgozik, vagyis a hús
értékesítésének gondját nem vállalja magára. Jobban járnak azok, akik eljutnak
a horvátországi virjei vágóhídra, itt ugyanis – ha folyamatosan és elegendő
madarat tud szállítani a gazda -, akkor azonnali készpénzfizetéssel meg is
vásárolják a húst.

A hazai strucchúst főként exportra termelik, Nyugat-Európában
ugyanis van hagyománya e szárnyas fogyasztásának. Magyarországon viszont csak
néhány vendéglő étlapján látni struccételt, üzletekben egyáltalán nem kapható a
húsféle. Pedig a strucctartók néhány éve az egyik élelmiszerlánccal
próbálkoztak, de rosszul mérték fel a keresletet, és az árakat is.

 

Már keresik a strucchús helyét az üzletek fagyasztott
vadhúst tartalmazó hűtőiben is.

Kapcsolódó cikkeink