Az áruházakban nem, csak a vendéglőben találkozhatunk strucchússal
A gyenge hazai fogyasztás élénkítésére a vadmadár húsából készült ételek népszerűsítésébe kezdtek a hazai strucctartók.
Magyarországon mintegy 150 farmon évente kétezer struccot
nevelnek fel. Két, strucc vágására is alkalmas vágóhíd működik az országban,
Pélyiben és Hajdúnánáson. Mindkettő bérmunkában dolgozik, vagyis a hús
értékesítésének gondját nem vállalja magára. Jobban járnak azok, akik eljutnak
a horvátországi virjei vágóhídra, itt ugyanis – ha folyamatosan és elegendő
madarat tud szállítani a gazda -, akkor azonnali készpénzfizetéssel meg is
vásárolják a húst.
A hazai strucchúst főként exportra termelik, Nyugat-Európában
ugyanis van hagyománya e szárnyas fogyasztásának. Magyarországon viszont csak
néhány vendéglő étlapján látni struccételt, üzletekben egyáltalán nem kapható a
húsféle. Pedig a strucctartók néhány éve az egyik élelmiszerlánccal
próbálkoztak, de rosszul mérték fel a keresletet, és az árakat is.
Már keresik a strucchús helyét az üzletek fagyasztott
vadhúst tartalmazó hűtőiben is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Lassanként visszaépülhet a kiskereskedelmi forgalom és lakossági fogyasztás
A kiskereskedelmi forgalom alakulása és a lakossági fogyasztás visszaépülése az…
Tovább olvasom >Túl vagyunk 2 millió visszaváltott palackon, de még vannak gondok
Az év eleje óta Magyarországon vissza lehet váltani a fém,…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: jó szezonra számítanak a csemegekukorica termelők
Idén jó szezonra számítanak a termelők, bőven jut a feldolgozóiparba…
Tovább olvasom >