Az áruházakban nem, csak a vendéglőben találkozhatunk strucchússal
A gyenge hazai fogyasztás élénkítésére a vadmadár húsából készült ételek népszerűsítésébe kezdtek a hazai strucctartók.
Magyarországon mintegy 150 farmon évente kétezer struccot
nevelnek fel. Két, strucc vágására is alkalmas vágóhíd működik az országban,
Pélyiben és Hajdúnánáson. Mindkettő bérmunkában dolgozik, vagyis a hús
értékesítésének gondját nem vállalja magára. Jobban járnak azok, akik eljutnak
a horvátországi virjei vágóhídra, itt ugyanis – ha folyamatosan és elegendő
madarat tud szállítani a gazda -, akkor azonnali készpénzfizetéssel meg is
vásárolják a húst.
A hazai strucchúst főként exportra termelik, Nyugat-Európában
ugyanis van hagyománya e szárnyas fogyasztásának. Magyarországon viszont csak
néhány vendéglő étlapján látni struccételt, üzletekben egyáltalán nem kapható a
húsféle. Pedig a strucctartók néhány éve az egyik élelmiszerlánccal
próbálkoztak, de rosszul mérték fel a keresletet, és az árakat is.
Már keresik a strucchús helyét az üzletek fagyasztott
vadhúst tartalmazó hűtőiben is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
NGM: már több mint félszáz cég fejlesztési terveiről született döntés a Demján Sándor Tőkeprogramban
Brüsszel nyomásgyakorlása ellenére a kormány mindent megtesz a hazai kkv-k…
Tovább olvasom >A világ 50 leginnovatívabb városa közé került Budapest
A Bloomberg Philanthropies 2025-ös Mayors Challenge versenyén Budapest bekerült a…
Tovább olvasom >Szigorítanák az alkoholszabályozást a csehek – egyre többen támogatják a korlátozásokat
A cseh lakosság jelentős része szigorúbb fellépést sürget az alkoholfogyasztás…
Tovább olvasom >