Az aranynál is drágábbak egyes kínai teafajták
A tavaszi szezon közeledtével sosem látott magasságokba emelkedtek egyes teafajták árai Kínában – a legjobb minőségű, ritka teák ma luxusajándéknak, de akár kiváló befektetésnek is számítanak.
Ugyan a tealevelek szedése idén még el sem kezdődött, az elmúlt hetek árverésein már beindult az idei termés értékesítése, s rögtön rekord is született. A kelet-ázsiai ország egyik legjobb zöld teájaként számon tartott hangcsoui (Hangzhou) Longcsing (Longjing) tea legelső zsenge, s így különlegesen jó minőségűnek tartott hajtásaiból készült tea kilogrammjáért ugyanis nem kevesebb mint 360 ezer jüant, vagyis 12,6 millió forintot ajánlottak egy aukción – számolt be a kínai nemzeti rádió.
Az eset ugyan egyedi, az árak ugyanakkor a szakértők szerint a tavalyinál átlagosan 20-25 százalékkal lesznek magasabbak idén. A polcokra kerülő tea ára 200 jüan (7 ezer forint) körül alakul, miközben a legjobb minőségű Longcsing tea kilogrammja 80 ezer – 100 ezer jüan (3-3,5 millió forint) között mozog majd. Utóbbit elsősorban magas rangú hivatalnokok és üzletemberek vásárolják, s ma már a drága likőrökhöz és cigarettamárkákhoz hasonlóan kiváló ajándéknak számít, de sokan befektetésként is tekintenek rá – mondta a rádiónak egy kínai teakereskedő.
A többi híres márka legjava is drágult idén: a Kuapien (Guapian) tea kilogrammja 40 ezer (1,5 millió forint), a Csientao (Qiandao) pörkölt zöldteáé 20 ezer jüan (750 ezer forint) körül alakul. A tavasz egyébként a legfontosabb időszak az ország teakereskedelmében. A kínai teamarketing egyesület statisztikái szerint az összes eladás 75 százaléka az év ezen időszakában történik, ugyanakkor a termelés csupán 40 százaléka zajlik ekkor. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >