Az Anuga FoodTec 2024-ben is az élelmiszeripar nemzetközi iránytűje

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2024. 06. 12. 12:09

A szerepét a gyártók első számú szakvásáraként és a globális f&b ágazat központi platformjaként idén is megerősítő Anuga FoodTec 2024 esemény és az átfogó szakmai program idei kiemelt témája a felelősségvállalás volt. A résztvevők ennek égisze alatt megismerkedhettek az alternatív fehérjeforrások, az energia- és vízgazdálkodás, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia területén felmerült kérdésekre adott válaszokkal.

A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.

Az Anuga FoodTec szakkiállításra és vásárra idén 133 országból 1307 vállalat és közel 40 000 szakmai látogató érkezett, ami újfent megerősítette az Anuga FoodTec vezető pozícióját az élelmiszer-technológia jövőorientált megoldásainak bemutatása terén. Az esemény szakmai partnere 2024-ben is a DLG, a Német Mezőgazdasági Társaság volt.

Oliver Frese
operatív igazgató
Koelnmesse

– Az idei Anuga Food­Tecen világossá vált, hogy a valódi felelősségvállalás a mindennapi üzletmeneten túlmutat, és már a fenntartható és hosszú távú növekedés hajtómotorja. Minden egyes beszélgetésben, minden előadáson és minden új termék kapcsán meggyőződhettünk arról, hogy döntő fontosságú ma bátor döntéseket hoznunk közös jövőnk érdekében – nyilatkozta Oliver Frese, a Koelnmesse operatív igazgatója.

Katharina Riehn
alelnök
DLG

– A tudomány és a vállalati gyakorlat összekapcsolása és az interdiszciplináris kapcsolatépítés példaértékű megvalósulásának lehettünk tanúi. Ez olyan szinergiákat alakít ki, amelyek átfogó innovációk alapját képezhetik. Ezekre pedig egyre nagyobb szükségünk lesz ahhoz, hogy az élelmiszerrendszer a jövőben is életképes legyen, és ebben az Anuga FoodTec mint B2B innovációs és networking platform központi elem – hangsúlyozta prof. Katharina Riehn, a DLG élelmiszeripari kompetenciaközpontjának elnöke és egyben a DLG alelnöke.

Az Anuga FoodTecre regisztrált vezető döntéshozók között egyebek mellett olyan vállalatok képviselői szerepeltek, mint az AB InBev, az Arla Foods, az Asahi, a Conagra, a Danone, a DMK Deutsches Milchkontor, a Dr. Oetker, a Friesland Campina, a General Mills, a Kraft Heinz, a Lactalis, a McCain, a Meiji, a Mengniu, a Mondelēz, a Müller, a Nestlé, a Nomad, a Plukon, a Saputo, a Schreiber, Sprehe, az Unilever, a Yili és még sokan mások.

 

133 ország, 1307 vállalat és közel 40 000 szakmai látogató – ez az idei Anuga FoodTec mérlege

Szemmel látható az ágazat elkötelezettsége

Az Anuga FoodTec látványosan igazolta: az olyan központi témák, mint a felelősségvállalás, az értékteremtés, a klímasemlegesség és az élelmiszer-biztonság döntően formálják az élelmiszeripar által képviselt irányt – ami már távolról sem pusztán rövid távú trendeket jelent.

A kiállított gépek, berendezések betekintést engedtek többek között az élelmiszer-veszteség minimalizálására és a szennyvízkezelésre vonatkozó innovatív stratégiákba. Emellett olyan eljárásokat bemutatására is sor került, mint a nagynyomású feldolgozás, amely képes az élelmiszerek frissességének hosszabb ideig történő megőrzését tartósítószerek nélkül biztosítani.

A szakkiállítás másik fókuszterülete a műanyag-felhasználás csökkentése és az alternatív csomagolóanyagok használata volt.

A résztvevők bepillantást nyerhettek a növényi alapú élelmiszerek előállítása terén elért eredményekbe, amelyek úttörő megoldásként szolgálják a táplálkozás fenntarthatóbbá tételét. Először találkozhattak az érdeklődők azzal a rendszerrel, amely lehetővé teszi a sejttenyésztett élelmiszerek ipari méretű előállítását. A helyszíni előadások látványosan érzékeltették, hogyan néznek szembe a vállalatok a gazdasági és ökológiai szempontból egyaránt fenntartható jövő kihívásaival.

A központi témák a felelősségvállalás, az értékteremtés, a klímasemlegesség és az élelmiszer-biztonság voltak

Potenciális sikertényezők

Szem előtt tartva, hogy a világ népességszámának további emelkedése az élelmiszer-szükséglet, így a növényi alapú fehérjék iránti kereslet növekedését eredményezheti, meghosszabbította a fenntartható élelmiszeripari innovációra irányuló együttműködését az Anuga FoodTec és a Német Alternatív Fehérjeforrások Szövetsége (BALPro e.V.).

Az együttműködés a növényi alapú fehérjéket előállítók támogatására irányul az ágazat közös alakítása és a lehetőségek kiaknázása érdekében, mert mint azt a BALPro e.V. elnöke, Fabio Ziemßen kifejtette, „az új technológiák és erőforrás-kímélő megoldások iránti növekvő globális igény csak ily módon lesz kielégíthető”.

Az együttműködés keretében a szakmai látogatók a jövőben is átfogó információkat kaphatnak az Anuga FoodTecen az alternatív fehérjék előállításáról legyen szó bár fermentorokról, bioreaktorokról, szűrőrendszerekről vagy szárítókról. Az esemény nemcsak a növényi alapú és sejttenyésztett húsalternatívák előállítására szolgáló megoldások széles spektrumát fedi le, de részletesen foglalkozik a tej-, sajt-, tojás- vagy halalternatívákkal is.

Újdonságként szolgált idén a „Környezetvédelem és energia” szekció, amely az élelmiszeriparban egyre nagyobb szerepet játszó progresszív energetikai megoldásokat állította középpontba.

Gazdára találtak a Nemzetközi FoodTec-díjak

A rendezvény egyik fénypontja a Nemzetközi FoodTec-díjak átadása volt, melyek az innováció, a fenntarthatóság és a hatékonyság terén elért úttörő élelmiszer-technológiai fejlesztéseket ismerik el immár 1994 óta. A DLG és partnerei által alapított díjra a globális élelmiszer- és beszállítói ágazat innovatív projektjei pályáztak, melyek közül a kutatás, az oktatás és a gyakorlat területéről érkezett szakértőkből álló nemzetközi zsűri választotta ki a leginkább jövőbe mutató koncepciókat.

A fejlesztések közül 4 arany, 10 pedig ezüst fokozatú elismerésben részesült. //

 

Díjazottak és innovációik

Nemzetközi FoodTec-díj – arany fokozatú elismerésben részesült

ANDRITZ Separation GmbH, Németország
ANDRITZ-Turbex: Élelmiszeripari melléktermékek upcyclingja kavitációs extrakcióval az ellenáramú tartományban

Az ANDRITZ-Turbex egy rendkívül hatékony extrakciós rendszer funkcionális tápanyagok és kiváló minőségű kivonatok különböző növényi anyagokból és természetes melléktermékekből – sörtörköly, tealevél vagy narancshéj – történő előállítására az élelmiszerek receptúráiban az íz, szín, illat és tápérték támogatására. A hagyományos rendszereknél akár 30%-kal kevesebb energiát igényel, használatával minimalizálható az értékes polifenolok és antioxidánsok oxidációja. Az extrakcióhoz csak vízre van szükség, amivel a költségek és az ökológiai lábnyom is csökken. //

 

Albert Handtmann Maschinenfabrik GmbH & Co. KG, Biberach a. d. Riß, Németország
ConProSachet-System: Alginátból készült fenntartható csomagolások

A Handtmann ConProSachet rendszer egy új eljárás folyékony vagy pépes termékek, például gélek, italok vagy szószok tasakokba csomagolására. Előre gyártott műanyag fólia helyett alginátot használ a csomagoláshoz, mely a termék töltésével egyidejűleg, koextrudálási eljárással kerül előállításra. A folyamat során a burok a termék körül megdermed. Az alginát tasakok ehetőek, vagy használat után könnyen ártalmatlaníthatók, néhány hét alatt biológiailag lebomlanak. //

 

hs-tumbler GmbH, Quakenbrück, Németország
Trajekciós mixer

A hs-tumbler olyan tartályt használ, amely úgynevezett Lissajous-görbék mentén mozog, így a keverőanyag egyedülálló kezelésével kiváló minőségű keverési eredményt lehet elérni rövidebb idő alatt. Az eljárás gondos homogén keverést tesz lehetővé még a nagy viszkozitású vagy igényes anyagok esetében is a termék károsodása nélkül. A technológia segítségével kiküszöbölhetők a tartályon belüli „holt” zónák és kézi beavatkozás nélküli egyenletes keverési minőség érhető el. Energiatakarékos, minimális karbantartási igényel. //

watttron GmbH, Freital, Németország
SRHH: Digitális lezárási megoldás a tejtermékek és élelmiszerek fenntartható és hatékony csomagolásához

A cera2seal® digitális lezárási technológia, különösen az SRHH (Sealing round heater hygienic) típus, a csomagolt tejtermékek, például joghurtos poharak és élelmiszerek újrahasznosított, egyanyagú fedeleinek lezárására kínál új megközelítést. A cera2seal® technológiával a csomagoláslezárás során a hőmérséklet nagy pontossággal szabályozható. Előnye továbbá a technológiaváltás egyszerűsége és az alacsony energiafogyasztás. //

 

Nemzetközi FoodTec-díj – ezüst fokozatú elismerésben részesült

Lyras, Aalborg, Dánia
Raszlizációs™ technológia: Minőségkímélő és fenntartható UV-alapú helyettesítő eljárás a nem fényáteresztő folyadékok pasztörizálására

A Lyras A/S UV-technológián alapuló, nem hőkezeléses pasztőrözési eljárás a különösen alkalmas a nem fényáteresztő folyadékok, pl. tejtermékek pasztőrözésére. A raszlizációs™ technológia az UV-fényszűrők egy tekercs alakú csőben kialakított turbulens áramlási rendszerrel való kombinációján alapul. A fényszűrők alkalmazása kíméletes termékkezelést tesz lehetővé, minek eredményeképpen a termék értékes összetevői megmaradnak. Az UV-alapú technológia jellemzően 90%-kal kevesebb energiát és több mint 60%-kal kevesebb vizet igényel, mint a hagyományos hőkezeléses eljárások. //

 

VETEC Anlagenbau GmbH, Verden/Aller, Németország
AEROMAT CROSS POWER: Cross-flow (keresztáramú) innováció a vízszintes légáramlásban

Az AEROMAT CROSS POWER egy univerzális rendszer mindenfajta hőkezelési folyamathoz, így fekvő termékek vízszintes légáramlással való szárításához, füstöléséhez, hűtéséhez, főzéséhez és sütéséhez. A modern forrófüstölő rendszerekben alkalmazott légnyomást és légsebességet most először sikerült átültetni a keresztáramú technológiára. Az AEROMAT CROSS POWER akár négyszer nagyobb sebessége gyorsabb folyamatokat, nagyobb hozamot és alacsonyabb energiafogyasztást eredményez. A rendszer könnyen karbantartható és tisztítható, moduláris felépítésű. //

 

TOMRA Sorting GmbH, Mülheim-Kärlich, Németország
Foreign Material Identification (FMID) &. TOMRA Insight: Idegen anyag azonosítása mesterséges intelligencia segítségével

A TOMRA idegen anyagok azonosítására szolgáló megoldása (FMID) AI-t és a felhőalapú technológiát használja az élelmiszer-biztonság, a minőség és a nyomon követhetőség javítására, miközben növeli a folyamatok hatékonyságát. Az idegen anyagok TOMRA szorter által rögzített képeit egy mélytanulási modell elemzi, ezáltal csökken a téves riasztások száma és a berendezések leállási ideje. Az új megoldás a fejlett szorterek erősségeit egyesíti a felhőalapú megoldások és a mesterséges intelligencia előnyeivel. A technológia csökkenti az élelmiszer-szennyezés kockázatát, fokozza az élelmiszer-biztonságot, végső soron biztonságosabb és megbízhatóbb élelmiszer-ellátási láncot eredményez, minimálisra csökkentett élelmiszer-hulladékkal és védve a fogyasztókat a potenciális egészségügyi kockázatoktól. //

 

Unison Process Solutions, Limerick, Írország
HEIST (Heat Exchanger Integrity Self Test System): Automatikus vizsgálati rendszer lemezes és cső-a-csőben hőcserélőkhöz

A HEIST egy innovatív és szabadalmaztatott rendszer, amelyet hőcserélők roncsolásmentes épségvizsgálatára (NDT) terveztek. A hagyományos módszerekkel ellentétben a gyártás megkezdése előtt lehetséges napi vizsgálat révén a hőcserélő lemezek repedései vagy hibái időben felismerhetők, és ezzel csökken a termékszennyezés kockázata. Az alkalmazott érzékelők és algoritmusok pontossága okán akár 50 μm-es repedések és hibák is azonosíthatók. Az azonnali digitális vizsgálati eredmények tanúsítványok formájában állnak rendelkezésre, amihez nincs szükség operátor általi értelmezésre. Az adatok könnyen hozzáférhetők, megoszthatók és elemezhetők, ami segíti a megalapozott döntéshozatalt és a hatékony karbantartás-tervezést. //

 

tsenso GmbH, Stuttgart, Németország
FreshIndex: Digitális frissáru-minőségbiztosítás

A FreshIndex adatalapú minőség-ellenőrző rendszert és teljesen automatizált ellátási láncot kínál a friss élelmiszerek szegmensében. A rendszer egyrészt egy hordozható élelmiszer-spektrométerből áll, amely gyorsan, pontosan és roncsolásmentesen méri a termények belső minőségi paramétereit – pl. édesség, savasság, szilárdság, szárazanyag, a gyümölcshús színe és az érettségi fok – akár 10 másodpercen belül. A FreshIndexszel a minőségbiztosítási vizsgálat közvetlenül az áruátvételi folyamat során elvégezhető, a digitális iker előrejelzései pedig integrálhatók a meglévő digitális minőségbiztosítási szoftvermegoldásokba. //

 

Grasselli SPA, Albinea (RE), Olaszország
KSL-DV: Személyre szabott vízszintes frisshús-szeletelő gép

A KSL-DV egy automatikus, vízszintes szeletelőgép csont nélküli húsok – elsősorban baromfi – szeletelésére. A rendszer képes felismerni az egyes beérkező termékek méretét és alakját, és a szeletelési folyamatot beállítani a vágott termék hozamának és minőségének maximalizálása érdekében. Ezt egy 3D szkenner alkalmazása teszi lehetővé, amelyhez egy speciálisan kifejlesztett szoftver és egy szabadalmaztatott pengemozgató rendszer társul. A vágási paraméterek egyszerűen, valós időben módosíthatók a gyártás során, ami 96-98%-os átlagos termékhozamot eredményezhet. A rendszer más szabványos gépekkel kompatibilis, ezért könnyen integrálható a meglévő gyártósorokba. //

 

Maschinenfabrik Seydelmann KG, Stuttgart, Németország
All-in-one – Vágódob AU 200 U univerzális húsdarálóhoz

Az AU 200 U univerzális húsdaráló friss és akár –25 fokos fagyasztott húst is feldolgoz a késkészlet vagy a rostély cseréje nélkül akár szimultán vagy némi időeltolódással. Az alapanyag feldolgozása érintésmentesen történik, így a termékre minimális hatással és hővel. A berendezést 15-20%-kal nagyobb áteresztőképesség, nagyobb hozam, illetve kevesebb termékveszteség jellemzi. A vágódob hagyományos vágókészlettel is használható. //

 

Murrplastik Systemtechnik GmbH & Stäubli, Oppenweiler, Németország
HygienicLine Dynamics kábelvisszahúzó rendszer a higiénikus területekre

A HygienicLine Dynamics FDA-kompatibilis és higiénikus kialakítású kábelvisszahúzó rendszer különösen jól használható a higiéniai szempontból érzékeny iparágakban, például az élelmiszeriparban. A rozsdamentes acél és nagy teljesítményű műanyagok használata sima és kopásmentes felületet garantál. A rendszer költséghatékony, a magas hőmérséklettel és nyomásviszonyokkal, valamint a savakkal és lúgokkal szemben ellenálló. Higiénikus kialakítása megakadályozza a szennyeződések megtapadását, így könnyen tisztítható. Egyszerű kezelhetősége és a rendszer nyitottsága lehetővé teszi kábelek és vezetékek utólagos be- és leszerelését, és az összeszerelési hibák minimalizálását. //

 

Hosokawa Alpine AG, Augsburg, Németország
Sugarplex SX Flow: Egylépcsős, eltartható porcukorkészítő

A Sugarplex SX Flow-ban az őrlési folyamat során légkondicionált légkör jön létre, azaz a levegő meghatározott nedvességtartalma és a frissen őrölt cukor őrlőházban töltött ideje pontosan nyomon követhető. A mechanikusan tört vagy frissen zúzott, instabil, amorf állapotban lévő cukorkristályok egyetlen technológiai lépésben, szabályozott módon alakíthatók stabil, kristályos, tárolható formára anélkül, hogy újra összeállnának. Ez jelentősen növeli a porcukor tárolhatóságát további adalékanyagok, például keményítő nélkül. A rendszer légmentes, utólagos szűrő vagy fúvó nélkül, így nem kerül finom por a környezetbe. Az eljáráshoz sűrített levegőn kívül csak demineralizált vízre van szükség. //

 

Baumer Electric AG, Frauenfeld, Svájc
PAD20: Analitikai szenzor a levegő- és gázbuborékok kimutatására az élelmiszer-hulladék keletkezésének és a szivattyú károsodásának megelőzésére

Az élelmiszer-feldolgozásban – különösen a tejiparban – a számos termékváltozat gyakran termékfelesleget eredményez a gyártólétesítményben. Ez a veszteség a nyersanyag és a maradék megsemmisítése terén is költségtöbbletet hozhat. A Baumer PAD20 analitikai szenzorral a rendszer felismeri, mikor ürül ki például joghurtgyártás során a gyümölcstartály. A szenzor digitális „betekintést” enged a csővezetékekbe, és képes a folyadékokban megjelenő lég- és gázbuborékokat is detektálni. Különösen zord környezeti körülmények között is alkalmazható, és könnyen integrálható a már kialakult folyamatokba is. //

Az Anuga FoodTec legközelebb 2027. 02. 23–26. között várja az érdeklődőket Kölnben.

Kapcsolódó cikkeink