Az angol pubok kemény évei
A külvilágot meglepetésként érte, de az ágazati bennfentesek már előre sejtették az angol statisztikai hivatal legfrissebb eredményeit, miszerint az elmúlt 10 évben 7 ezer pub zárt be – olvastuk a VIMOSZ hírei köszött –, és 39 973-ra csökkent a számuk.
Az Altus Ingatlancsoport számai szerint csak az idei első 6 hónapban 200 pub szűnt meg, egyre inkább válnak ingatlanként is irodává vagy lakássá. A pandémia kivéreztette a tulajdonosokat, legtöbbjük számára a kapott támogatások nem bizonyultak elegendőnek a víz színen maradáshoz, és most az emelkedő energia-, élelmiszer-, és italköltségek, a visszaemelt ÁFA, a recesszió rémétől fenyegetett fogyasztók fogyasztási kedvének visszaesése, és az akut munkaerőhiány megtette hatását.
Brit társszövetségünk, a UKHospitality és a további két szakmai szövetség, a BBPA és a BII közös felméréséből az derült ki, hogy a brit vendéglátóhelyek mindössze 37%-a működik jelenleg profittal. Az eredménytelenség főbb okai a válaszadók 74%-a szerint az emelkedő energiaköltségek, 55% szerint az emelkedő anyagköltségek, és 54% szerint az emelkedő munkaerőköltségek. Az üzletek 45%-a csökkentett nyitvatartásra kényszerül annak érdekében, hogy elkerülje a teljes bezárást, és 6-ból 1 bolt állítja, hogy semmilyen készpénz tartaléka nincs. A felmérés eredményeire hivatkozva kérik a brit kormányt, hogy vegye elő egy évvel ezelőtti tervét, mely szerint a vendéglátó ágazatot társadalmi és gazdasági hatásai miatt különös mértékben erősíteni kell. A BBPA vezetője szerint az ágazat az „emberiség fennállta óta a két legkeményebb évet élte át és ezt most még megfejeli az extrém növekvő költségek kihívása.
Kapcsolódó cikkeink
Húzóágazat lehet idén a turizmus
A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI-val…
Tovább olvasom >VIMOSZ: optimizmus a turisztikai szektorban
Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői…
Tovább olvasom >VIMOSZ: javultak a turisztikai cégek várakozásai májusban
Javultak a magyarországi turisztikai cégek várakozásai májusban az egy évvel…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >