NGM: az alacsony infláció serkenti a fogyasztást
Az alacsony infláció a bérek reálértékének megtartásán keresztül serkenti a fogyasztást, és várhatóan hozzájárul a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez is – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Balogh László statisztikai hivatal által publikált áprilisi inflációs adatokat kommentálva hozzátette, nem volt meglepetés a 0,2 százalékos éves fogyasztói árnövekedés, két éve visszafogott inflációs folyamatok vannak Magyarországon, a következő hónapokban is erre számít az NGM helyettes államtitkára.
Vélekedése szerint ennek oka egyrészt a nyomott világpiaci olajárak, ami az energiaintenzív magyar gazdaságban érezteti hatását, valamint az, hogy a nyugat-európai importon keresztül sem érvényesül inflációs nyomás a gazdaságra.
Balogh László szerint az olajpiacon várhatóan a jövő évig nem lesz túlkereslet, mivel áprilisban Oroszország és az OPEC nem tudott megállapodni a kitermelés befagyasztásáról. Napi 96 millió hordó olajat termelnek ki, míg a kereslet 95 millió hordót fed le – jegyezte meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >