Az agrártárca anyagilag támogatja a hazai magyartarka állomány genom tenyészérték vizsgálatát
Az Agrárminisztérium (AM) 150 millió forinttal támogatja a magyartarka szarvasmarha fajta genom vizsgálatát, az ennek köszönhetően létrejövő modern, XXI. századi tenyésztési program segítheti a kiemelkedő értéket képviselő fajta nemzetközi versenyképességének növekedését és tenyésztőinek jövedelmezőbb munkáját – közölte a szaktárca az MTI-vel.
Fotó: genmegorzes.hu
Közleményük szerint a támogató okiratot Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán adta át Füller Imrének, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete elnökének.
Az AM ismertette: a XXI. században a mezőgazdasági termelés és ezen belül a szarvasmarha tenyésztés versenyképességének növeléséhez szükség van a modern eljárások, többek között a digitaliázció és a genetika vívmányainak az alkalmazására. Az AM elkötelezett a mezőgazdaság modernizációjának ösztönzésében. Az ezúttal támogatásban részesített eljárás, a genom tenyészérték vizsgálat egy világszerte sikeresen alkalmazott módszer. Ennek során a legkedvezőbb géneket, és génkombinációkat hordozó egyedek genetikai profilozását végzik el, ami alapján megvalósulhat egy hatékony, genotipizálás alapú kettőshasznosítású magyartarka nemesítési program.
A genotipizáláson alapuló adatelemzés nélkül a magyartarka fajtát tenyésztők piaci hátrányban vannak olyan más szarvasmarha fajtákat tenyésztőkkel szemben, akiknek már jelenleg is nagymennyiségű genom tenyészértékkel kapcsolatos információ áll a rendelkezésére és ezen információkat felhasználva, már a tenyésztés kezdetén tervezni tudják a megszületendő egyed kívánatos tulajdonságait – tették hozzá.
A vizsgálati eljárás jelentős exportlehetőséget is biztosít a tenyésztők számára, többek között a dinamikusan fejlődő szarvasmarha ágazattal rendelkező ázsiai országokba, amelyekben egyre nagyobb számban hoznak létre modern, hatékony szarvasmarha üzemeket.
A magyartarka több mint 250 éves múltra visszatekintő, döntően kis és közepes méretű családi gazdaságok által tartott fajta, amely ötvözi a kiváló minőségű, magas beltartalmú tejtermelést és a minőségi hústermelést, ezzel stabil és jó színvonalú alapanyagot biztosít az élelmiszer-feldolgozás számára. 2019-ben 73 ezer magyartarka fajtába tartozó, illetve keresztezett szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók. A fajta nagyon jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat, elviseli a nagyon meleg nyarat és tűri a nyirkos hideget, ami fontos szempont a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodási kényszer idején. A magyartarka egy hazai szarvasmarha fajta, jelentős genetikai értéket képvisel, megőrzése és továbbfejlesztése stratégiai fontosságú az egyre inkább globalizálódó tenyésztési folyamatok közepette.
A magyartarka tenyésztésszervezését, genetikai fejlesztését és nemzetközi képviseletét az 1989-ben alakult Magyartarka Tenyésztők Egyesülete látja el, és ők koordinálják a genom vizsgálatot, valamint alkotják meg a modern tenyésztési programot – írta az AM. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripari szakképzésben is kulcsfontosságú az innováció, állítja az Agrárminisztérium
A mezőgazdaság, az élelmiszeripar ma már elképzelhetetlen az innováció, a…
Tovább olvasom >Indul a „Micsoda malacunk van!” sertéshús-népszerűsítő kampány – videóval
A magyar termékek vásárlása a nemzetgazdaságot támogatja, munkahelyek megtartását segíti,…
Tovább olvasom >Újabb beruházás támogatja az erdei turizmust
Erdeink rekreációs szerepe az utóbbi időben felértékelődött, mutatja ezt az…
Tovább olvasom >További cikkeink
30 kategóriában ezer háztartási termékre lesz érvényes az árréscsökkentés
Harminc kategóriában mintegy ezer háztartási termékre lesz érvényes az árréscsökkentés…
Tovább olvasom >A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes termékek felé tolódik el
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el…
Tovább olvasom >Az Egyesült Királyságban online is elérhető a Tesco F&F ruházati kínálata
Reagálva a növekvő vásárlói igényekre a brit Tesco május 7-től…
Tovább olvasom >