Határidőt hosszabbít az agrárkamara magánszemélyeknél
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a magánszemélyeknél az év második felére halasztotta az idei kamarai tagdíj megállapítását és befizetését, a gazdálkodó szervezeteknek viszont 2021. június 15-ig kell leróniuk a kamarai tagdíjat – közölte a köztestület pénteken az MTI-vel.
Ismertetik, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöksége döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) a gazdálkodó szervezetek, az év második felében – várhatóan ősszel – pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítására kerül majd sor.
A nem árbevétel alapú tagdíjat fizető kamarai tagoknak (például az első éves tagdíjat fizetők, kizárólag mezőgazdasági termelőszervezeti minőségben tag gazdálkodó szervezetek) 2021. december 31-ig kell eleget tenniük tagdíjfizetési kötelezettségüknek.
Felidézik, a NAK tavaly – a tagság adminisztratív terheinek csökkentése érdekében – átalakította a kamarai tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat. A köztestület megszüntette a – számos tagja által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű – tagdíj önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Hasonlóan a NAV által évente elkészített SZJA-bevalláshoz, a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni. Szintén az adminisztráció csökkentését szolgálja, hogy a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. (A könyvelők/könyvvizsgálók részletes információkat itt érhetnek el: https://www.nak.hu/kv.) – hívta fel a figyelmet az agrárkamara.
A NAK által a gazdálkodó szervezetek részére megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok 2021. május 1-jétől megtekinthetik a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >