Az Agrárkamara a tápanyag-specifikus élelmiszer-jelölési rendszert támogatja
Az Európai Unióban változik az élelmiszerek címkézése és a tápérték-jelölési rendszer, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Olaszország által javasolt számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja, ennek elfogadása érdekében a Visegrádi Együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is mozgósítja – közölte a NAK az MTI-vel.
A közlemény szerint hétfőn találkozott Győrffy Balázs, a kamara elnöke és Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete, a megbeszélésen az élelmiszerek címkézésének megújítása is szerepelt, ugyanis véleményezni lehet az erről szóló uniós rendelet tervezett módosításait.
A rendeletmódosítás egyik célja, hogy segítsen a fogyasztóknak az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában, a termékek csomagolásának elülső oldalán feltüntetendő tápérték-jelöléssel.
Az uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak illetve fejlesztenek az EU-ban. Több tagállam és a korábbi német elnökség egyoldalúan a „Nutri-Score” típus mellett állt ki.
A hétfői találkozón Győrffy Balázs és Massimo Rustico az új uniós élelmiszer-címkézési terveket vitatták meg.
Megállapították, hogy a „Nutri-Score”-rendszer nem tartalmazza azokat a háttér adatokat – mint az adott élelmiszertermék összetétele, az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok – amelyek segítik a fogyasztók mérlegelését. Ezen felül ez a rendszer az adott élelmiszertermék egészét, az adott tagállamban, régióban akár évszázadokra visszanyúló hagyományok részeként betöltött szerepét és a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát sem vizsgálja. Ezért számos kiemelkedő táplálkozási értékű és szerepű élelmiszert – például a magyar nemzeti értékek részét képező hungarikumokat, illetve a mediterrán konyha alapját képező olívaolajat is – a „Nutri-Score”-rendszer hátrányosan különbözteti meg.
Ezzel szemben Olaszország az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszer, a „NutrInform Battery” bevezetését támogatja, amely a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. A komplex, adatokkal alátámasztott információk alapján pedig a fogyasztóknak lehetősége nyílik a saját egészségügyi állapotuk, illetve táplálkozásuk ismeretében jobban megalapozott döntést hozni az élelmiszervásárlásnál.
Mindezek miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Olaszország által javasolt tápérték-jelölési rendszert támogatja, és nemzetközi összefogásban is kiáll a magyarországi élelmiszerek védelmében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A fogyasztókat is kedvezőtlenül érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Súlyosan érintené a kis- és közepes gazdaságokat az uniós agrártámogatások…
Tovább olvasom >Így alakult a csemegekukorica körkép
Az ország északi részében kifejezetten jó csemegekukorica-terméseredmény várható, míg délebbre…
Tovább olvasom >A kis- és közepes gazdaságokat is súlyosan érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Az Európai Bizottság az uniós költségvetésben brutális, 20-25 százalékos elvonást…
Tovább olvasom >További cikkeink
AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >Sokkal többen mondanának fel, mint tavaly, ha megszűnne a home office
A munkavállalók túlnyomó többsége távmunka-párti, és egyre többen is végeznék…
Tovább olvasom >10 bevált stratégia a munkavállalók motivációjának növelésére
A munkavállalói motiváció a szervezeti siker egyik kulcsa: közvetlenül befolyásolja…
Tovább olvasom >