Az agrárágazat a világgazdasági válságból kivezető egyik út lehet
Hosszú távon is biztos eredményt ígér az élelmiszer-termelés, míg más iparágak válságos időkben értékesítési nehézségekkel küszködnek – számol be a Népszabadság Online Csáki Csaba professzornak az IAMA világfórumán tett kijelentéséről.
A Nemzetközi Élelmiszer- és Agrárgazdasági Szövetség (International Food and Agribusiness Management Association – IAMA) hazánkban folyó konferenciájának résztvevői szerint az agrárágazat a világgazdasági válságból az egyik kivezető utat jelentheti. Az élelmiszer-gazdaság a globális válság idején felértékelődött, hiszen más jelentős ágazatok, mint az autó- vagy a mobiltelefon-gyártás sorra csökkentik a termelésüket.
Csáki Csaba akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője a kelet-közép-európai régió és Magyarország lehetőségeit elemezve kijelentette: az uniós csatlakozást a magyar agrárium sokként élte meg, erős importnyomás mellett kellett a megváltozott körülményekhez alkalmazkodnia. A fogyasztóknak ugyanakkor kedvezett, hogy a megnyílt piacon jelentősen bővült a kínálat. Az uniós csatlakozás meghatározó negatív hatásaként említhető a feldolgozóipar privatizációja és a multinacionális vállalatok megjelenése. Ezek a cégek ugyanis a hatékonyságot növelő fejlett technológiát hoztak, ami együtt járt a munkahelyek számának csökkenésével, regionális átcsoportosításokkal. Így fordulhat elő, hogy ismert, régi magyar márkákat külföldön gyártanak. Előnyként említhető viszont, hogy növekedett a termelékenység.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >