Ausztriában lassult az infláció áprilisban
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően – derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich – STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
Az éves infláció lassulásához főként az járult hozzá, hogy az élelmiszerek és alkoholmentes italok, az éttermi és szállodai szolgáltatások, a lakhatás és közműszolgáltatások, valamint a rekreációs és kulturális szolgáltatások csökkenő mértékben drágultak éves összehasonlításban.
Havi bázison ugyancsak az előzetesen közöltnek megfelelően 0,1 százalékkal, 2023 júliusa óta a leglassabb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban a márciusi 0,5 százalékos növekedés után.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme az előző havi 4,1 százalék után 3,4 százalék volt áprilisban, havi szinten pedig 0,2 százalékkal emelkedett az előző havi 0,7 százalékos növekedést követően.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >