Ausztriában jobb minőségűek a termékek, mint Szlovákiában?
Egy pozsonyi gazdasági napilap a pozsonyi és az osztrák Billa és Lidl üzletekben elvégzett felmérés alapján megállapítja: a legtöbb termék minősége jobb a határon túl.
Megdöbbentőek például a hústermékeknél tapasztalt különbségek, leginkább a Billában. Példaként az egyik sonkaárut említik meg, mely Ausztriában és nálunk is ugyanazon az áron kapható, ám míg az osztrák sonka 91 százalék húst tartalmaz, addig szlovákiai verziója csupán 70 százalékot, s felével kevesebb értékes fehérjét.
Jiří Králíček, a szlovákiai Billa igazgatósági tagja azt mondja, hogy az egyes országokban kínált termékek kínálata a kereslethez és a lakosság vásárlóerejéhez alkalmazkodik. A lap megjegyzi, hogy ez esetben az árkülönbség csupán egy centnyi volt.
Különbségeket másutt is felfedeztek. Például az osztrák Clever nápolyik több tölteléket, több kakaót tartalmaznak. Csomagolásuk alig különbözik a szlovákiai terméktől, ám mégis valamivel olcsóbbak.
Csalódást okozott a Lidlben kapható olcsó ketchup is. Az osztrákok a 70 százalékos paradicsomból készült termékért átszámítva kilónként 35 centet fizetnek. Nálunk ugyan formálisan más márka alatt nem egészen 20 százalékos paradicsomtartalmú kecsapot kapunk.
A gazdasági napilap a Billa és a Lidl – mindkettő működik Ausztriában és Szlovákiában is – saját, olcsó termékeit vizsgálta meg. A vizsgált 12 árucikk kétharmada jobb összetételű volt Ausztriában, csupán négy termék összetétele volt azonos – írja a Bumm.sk nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GVH: az árréscsökkentés mérsékelte az árakat, az OKSZ bírálatát vitatják
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közlése szerint az árréscsökkentés eredményes volt,…
Tovább olvasom >Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a kormány az árrésstopot
Orbán Viktor a Harcosok Klubja nevű Facebook-csoportban jelentette be, hogy…
Tovább olvasom >