Aukciós whisky-rekord: 285 ezer font egy hordóért
A skót whiskyk reneszánszukat élik, azonban újabban nemcsak az üveges termékek, hanem a hordók is óriási üzletnek számítanak. Egy aukción most megdőlt a legdrágábban eladott hordó rekordja, 100 millió forintba került egy hordó 30 éves skót whisky – olvasható az origo.hu-n.
Egyes whiskyfélék olyan drágák napjainkban, hogy teljes joggal hívhatjuk már az alkoholos italt folyékony aranynak. Október elején egy hongkongi árverésen rekordot jelentő összegért kelt el hordó whisky, 285 ezer fontot fizettek az italért.
A cseresznyehordóban érlelt, 30 éves skót, a Macallan lepárlójából származó hordót ismeretlen vevő vette meg. Ez forintra átszámolva 100,7 millió forint.
Ha a hordó tartalmát palackozná a tulajdonosa, akkor egy 7 decis üveg közel 1000 font lenne, ami 353 ezer forintnak felel meg.
Ráadásul ez a hordó whisky csak az aukción eladott termékek között a legdrágább, korábban már 500 ezer dollárért is cserélt gazdát egy hordó. Iparági szakértők szerint az 1 millió font értékű whisky még várat magára.
Miért fizetnek ennyit egy hordóért?
A válasz többrétű lehet. Nyilvánvaló, hogy egyesek befektetésként tekintenek a hordókra, míg mások gyűjtőként szeretnének maguknak egy hordót, ahonnan bármikor, autentikus módon kortyolhatnak minőségi whiskyt.
Emellett a ritkaság is fontos tényező. Ez elsőre furcsának hathat, hiszen becslések szerint 3 milliárd liter hordó érlelődik hordókban világszerte. Ebből 12 ezer olimpiai medencét fel lehetne tölteni.
Azonban a whiskyk forgásideje elég gyors, elég háromévnyi érlelés, hogy az elkészült ital (a földrajzi fekvés mellett) skót whiskynek minősüljön. A készletek jelentős része ezután lecserélődik, és csak elenyésző százalékuk éri meg a 30 évet vagy az annál magasabb kort.
A hordók vásárlása azonban az utóbbi években felfutott, az Ardbeg, a Laphroaig, a Macallan és a Springbank márkák hordóit átlagosan 130 ezer fontért vásárolják meg – írja a BBC.
Azonban a koros whiskyk kockázatot is rejtenek magukban. Az öreg hordókban lévő alkohol könnyebben elillanhat, így a törvényileg meghatározott 40 százalékos minimum alá kerülve elveszthetik whisky jellegüket.
Az oldal egy történetet is megemlít, amikor nagy reményekkel vártak egy 49 éves hordót az egyik cég szakértői, de az alkoholtartalom csak 28 százalék volt, így kárba veszett fél évszázadnyi várakozás.
Emiatt alapszabály, hogy mielőtt valaki vásárol egy hordó whiskyt, mindig kérjen mintát. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Használt eszközök új élete — hozzájárulásunk a körforgásos gazdasághoz
Fenntarthatóság és hatékonyság az INTERGAVEL-lel A mai gazdasági környezetben egy…
Tovább olvasom >Semlegestől a karakteresig
Újjászületések és merész fejlesztések tanúi lehetünk a vodka világában, a…
Tovább olvasom >Kihívás whisky-ínyenceknek – A nap videója
A Flaviar idén is megalkotta whiskys adventi naptárát: 24-szer 5…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >