Augusztus végén már szüretelik a jellegzetes kékszőlőfajtákat Villányban
Egyes gazdák már augusztus utolsó napjaiban megkezdhetik a kékszőlőfajták szüretelését a villányi borvidéken – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.
Nagy Gergely elmondta, hogy a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó szedésével indul a szüret, majd szeptember kezdetével a borvidék egész területén zajlik már a betakarítás. A Villány jellegzetességének számító, 400 hektáron termesztett, az összes fajta közül a legnagyobb mennyiségben leszüretelt kékoportóból az időjárás viszontagságai miatt átlagos évjáratú lesz az idei bor a tavalyi csúcsminőség után. A kékoportó, tette hozzá, hektáronkénti 6-9 tonna közötti átlagtermést hoz a borvidéken, idén 7 tonna körül lehet ez az érték. A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül több kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni. Szeptember közepén kezdik mintegy 300 hektárról szüretelni a Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a sauvignont, amelyet 440 hektáron termelnek. A villányi szüret a fehér fajták szedésével már a hónap közepén megkezdődött az Irsai Olivér szedésével. A hegyközségi titkár hozzátette, a későn érő cabernet franc és cabernet sauvignon terméskilátásait még jelentősen befolyásolhatja a következő három-négy hét időjárása. Nagy Gergely elmondta, bár megerősödik a minőségi fehérborok iránti kereslet Magyarországon, Villány esetében továbbra is népszerűek a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok, piacuk továbbra is erős az országban. A megtermelt borok mintegy 5-10 százaléka kerülhet külföldre a borvidékről, ugyanakkor valószínűsíthetően a következő években erősödni fog az exportra kerülő borok aránya. Értékesítési problémáktól nem tartanak a villányi bortermelők, a megtermelt mennyiséget időről időre el tudják adni az összes fajtából. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szüret a meredek hegyoldalon – A nap videója
Hű, ez átvitt értelemben is nagyon meredek! Szüret valahol Németországban…
Tovább olvasom >Nyolcadik alkalommal szervez a cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozást és közönségkóstolót a Villányi borvidék
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első…
Tovább olvasom >Borszüret az Auchanban: ha október, akkor borvásár
Az Auchan bor- és pezsgőválasztéka a szakboltokkal is felveszi a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >