Átmentek a Nébih tesztjén az étkezési sók
Átmentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztjén az étkezési sók, csak kisebb jelölési hibákat találtak a szakemberek a termékek felénél – derül ki a hivatal csütörtöki közleményéből.
Az átfogó ellenőrzés első felében összesen 14 asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum sót vizsgáltak. A termékek fizikai-, kémiai paramétereit, érzékszervi tulajdonságait és a jelölések jogszabályi megfelelőségét ellenőrizték, a szakértők megfelelőnek ítélték mind a 14 só érzékszervi és fizikai-kémiai tulajdonságait. A teszt a speciális sók – jódozott, fluorozott, csökkentett nátrium-tartalmú – vizsgálatával folytatódik majd.
A közlemény szerint a vizsgált termékek fele nem felelt meg teljes mértékben a jogszabályban előírt jelölési követelményeknek. Előfordult, hogy egy interneten rendelt só esetében a kiszállított termék csomagolásáról lemaradt a magyar nyelvű jelölés, valamint az is, hogy az összetevőket – étkezési só, csomósodást gátló anyag – nem a jogszabályok által előírt módon tüntették fel – írja a Nébih.
A Nébih a tájékoztatásban kitér arra, a hivatal kiemelt ügyek igazgatósága ellenőrzései során összesen 33 – só, fűszer, bab, rizs, cukor – tételt kellett mintegy 20 tonna mennyiségben kivonni a forgalomból. Az intézkedésre a termékek lejárt minőségmegőrzési ideje és jelöletlensége, valamint a nyomonkövethetőség hiánya miatt volt szükség – írja a Nébih, hozzátéve: több mint 1,5 millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti, valamint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a cégre. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >Nébih: jelölési és élelmiszerminőségi hibát is találtak a rumok ellenőrzésekor
Rumokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy terméknél jelölési…
Tovább olvasom >Szép, de veszélyes: miért ne hozzunk növényt a nyaralásból?
Súlyos veszélyt jelent Magyarország növényvilágára a Xylella fastidiosa baktérium, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >