Átlagos termésre és nagyon jó minőségre számítanak a francia bortermelők
A szárazság miatt a tavalyinál valamivel alacsonyabb termésre, de nagyon jó minőségre számítanak idén a francia bortermelők.
„Jó évjárat várható idén kiváló érettséggel, ízekkel, és ígéretes erjedéssel” – mondta hétfőn Jérôme Despey, a FranceAgriMer nevű állami borászati tanácsadó vállalat elnöke.
A francia mezőgazdasági minisztérium becslése szerint idén 46,5 millió hektoliter bor termelése várható, ami a szárazság miatt egy százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésnél, de az elmúlt öt év átlagánál (45,6 millió hektoliter) nagyobb lesz.
Az előrejelzést azért is várta a nemzetközi bortermelői világ, mert Franciaország tavaly ismét visszanyerte a legjelentősebb bortermelő ország státuszát. Az azt megelőző két évben a hűvös idő és az esőzések miatt volt alacsonyabb a termés. A minisztérium jelentése szerint a nyár eleji kánikula ellenére viszont a szőlő idén nagyon jó minőségű.
A keleti országrészben, Burgundiában és a Beaujolais vidékén, ahol hétfőn kezdődött meg a szüret, a szőlőszemek kicsik, főleg a vörös borok számára. Itt idén 11 százalékos termeléscsökkenés várható a tavalyi évhez képest, csak Beaujolais-ból várhatóan 25 százalékkal lesz kevesebb.
A pezsgőjéről híres Champagne-ban is 11 százalékkal kevesebb termés, mintegy 2,6 millió hektoliter várható. Ezenkívül még Charentes-ban 6, Elzászban pedig várhatóan 2 százalékkal kevesebb bort termelnek idén, mint tavaly.
A leghíresebb és legnagyobb francia borvidéken, Bordeaux környékén a szüret egy héttel korábban kezdődik, mint tavaly, és az ország más részeihez hasonlóan egy százalékos visszaesés várható: idén 5,6 millió hektoliter bordeaux-i készülhet. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Új stratégiával támogatja az Intermarché a francia mezőgazdaságot
A francia Intermarché kiskereskedelmi lánc bejelentette, hogy csak akkor kezdi…
Tovább olvasom >Kötelezi beszállítóit Carrefour a Nutri-Score értékek közzétételére
Franciaországban előírta a Carrefour, hogy minden márkás termék beszállítója köteles…
Tovább olvasom >A francia élelmiszerbankokat támogatja a Carrefour
A Carrefour 1,5 millió euróval támogatja a Francia Élelmiszerbankok Szövetségét…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >