„Átlagos” húsvét: 3 liter bor, pár üveg pezsgő
A húsvéti időszakban mintegy 3 liter bort és 2-3 üveg pezsgőt iszik meg egy átlag magyar. Pezsgőből egyre több a kétes minőségű, több esetben feltételezhetően a jövedéki adó megfizetése nélkül értékesített áru – olvasható a Varga Pincészet elemzésében.
A húsvétet megelőzőnéhány hét az év végi ünnepi időszak után a második legerősebb szezon
különösen a pezsgőértékesítésben, de a borértékesítésben is. Varga Péter, az
évente több mint 11 millió palack bort és pezsgőt forgalmazó Varga Pincészet
tulajdonosának tapasztalatai szerint a teljes pezsgőértékesítés 15 százaléka
húsvét előtt megy el, az éves borértékesítésből pedig mintegy 10 százalék esik
erre az időszakra.A válság miatt, idén
egyébként 50 százalékkal is csökkenhet az igény a borok iránt a vendéglőkben, a
bolti forgalom pedig 10 százalékkal eshet – olvasható a pincészet húsvéti
közleményében.
Számos pincészet komoly értékesítési gondokkal küzd, néhány
nagyobb borászat is felszámolás alatt áll. Az import palackos borok részesedése
piaci becslések szerint még mindig nem haladja meg a 10 százalékot, de évről
évrenövekszik. Az elmúlt években az erős forintárfolyam miatt sok import
folyóbor és palackos bor jött be az országba, és ez megemelte a pincei
készleteket, nyomás alatt tartja a szőlő iránti keresletet és az árakat.Mindezek ellenére a magyarok idén is megisznak
majd 30-35 litert fejenként az év végére – olvasható az előrejelzésben – írja a
Menedzsment Fórum.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >