Átjárnak a szlovákok pálinkát főzni
Pálinkafőző turizmus indult Szlovákiából Magyarországra, mivel a határ magyar oldalán olcsóbban készíthető el a szesz. A szlovák adószabályok miatt több ezer illegális szeszfőzde működik északi szomszédunknál.
Szlovákiában idén várhatóan csak feleannyi pálinkát főznek, mint a korábbi években. Az ország egyes területein tavasszal elfagyott a nyersanyag, máshol kevés és rossz minőségű a megtermett gyümölcs. Nyugat-Szlovákiában a szilva mentheti meg a pálinkafőzőket, délen azonban egy új jelenség ütötte fel a fejét, sok szlovákiai látogatja a magyarországi pálinkafőzőket – értesült az MR1-Kossuth Rádió.
Simon Béla, a tornagörgői pálinkafőzde vezetője szerint nem probléma átmenni a másik oldalra egy jóbarátot találni. Ha nem kell adót fizetni, hat-nyolcszáz forintból lehet pálinkát főzetni.
Szlovákiában rendkívüli méreteket ölt az illegális pálinkafőzés. A mintegy 150 hivatalos szeszfőzde mellett 15 ezer, más számítások szerint 20 ezer illegális működik. A szakértők szerint már az is sokat segítene a helyzeten, ha például az osztrák gyakorlatot átvennék, amely szerint az első öt liter pálinka adómentes lenne a hivatalos főzdében – írja a penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >A libamáj a magyarok egyik kedvenc luxusélelmiszere
Hazánkban a legtöbben a kaviárt, a szarvasgombát és a libamájat…
Tovább olvasom >Bejelentették a 82. OMÉK időpontját
Idén is megrendezik a magyar agrárium és élelmiszeripar legnagyobb hazai…
Tovább olvasom >