Átgondolt koncepció, letisztult stílus

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 15:48
🎧 Hallgasd a cikket:

Horváth Réka, a budapesti Tokio bár vezetője kemény, következetes munkával jutott a csúcsra.

Egy ital ne csak ízben, de illatban és látványban is hasson

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

Tíz éve csöppentem a vendéglátás világába. Barbackként kezdtem, a ranglétrát végigjárva az alapoktól tanulhattam meg, mit jelent rendben, fegyelmezetten és csapatban dolgozni, ami miatt a mai napig hálás vagyok a sorsnak. Ez a szemlélet azóta is végigkísér a pályámon. Jelenleg a Tokio étterem bárját vezetem, amely zsinórban második éve került be Budapest tíz legjobb bárja közé – egyedüli éttermi bárként.

Másfél éve dolgozom a Diageo prémium portfóliójának márkanagyköveteként. A Diageo Bar Academy tréningjeit és oktatásait tartom, emellett az első – de biztosan nem az utolsó – magyarországi World Class verseny szervezésében veszek részt. Mindig az előttem álló új célok és fejlődési lehetőségek tartják ébren a kíváncsiságomat, és visznek előre pályámon.

Az italok terén alapvetően a letisztult stílus áll hozzám közel, amelyben mindig van egy apró, mégis izgalmas csavar. Hiszem, hogy nem a bonyolultság, hanem az átgondolt koncepció és a tudatos alapanyag-használat teszi különlegessé a koktélt. Talán közelebb áll hozzám, ha kevesebb alapanyag izgalmas párosításával dolgozhatok. Egy ital ne csak ízben, hanem illatban és látványban is hasson a vendégre – nekem ettől válik teljes élménnyé. A díszítéseknél a letisztult formákat részesítem előnyben: így az ital marad a főszereplő, de kap egy apró pluszt, amitől emlékezetessé válik.

Azokat az alapanyagokat kedvelem, amelyek praktikusak és sokoldalúan használhatók – ezek biztos alapot adnak a mindennapokban, miközben teret engednek a kreativitásnak is.

A menünkön egész évben elérhető, állandó italok szerepelnek, de helyet kapnak a szezonális alapanyagok is: időszakos ajánlatokkal biztosítjuk, hogy mindig megjelenjen valami friss és inspiráló az étteremben.

Bízom abban, hogy 5–10 év múlva márkanagykövetként és versenyek szervezőjeként még aktívabban formálhatom a szakmát. Sikernek tartanám, ha hozzájárulhatnék ahhoz, hogy a magyar koktélkultúra természetes része legyen a nemzetközi vérkeringésnek.

Ha ki kell emelnem egy koktélt, akkor a Cherry Bang áll hozzám a legközelebb: 40 ml Johnnie Walker Black Label whisky, 40 ml fekete borsos meggy cordial, 2 dash Angostura bitter, szegfűszeghab.

Ezt a Budapest Cocktail Week keretében alkottuk meg Bognár Bogi fotóművésszel közösen, a Bestia bárhoz és a Johnnie Walker Black Labelhez kapcsolódó kollaboráció­ban. A cél az volt, hogy egy vagány, whiskyalapú ital szülessen, amely új közönséget is megszólít.

Kapcsolódó cikkeink