Átfogó intézkedések a kistermelők érdekében
A kormány megkezdte a nagy kereskedelmi láncok „túlhatalmának” visszaszorítására és a kistermelők piaci helyzetének javítására irányuló intézkedéssorozatát.
A közbeszerzési törvényt módosító javaslat lehetővé teszi, hogy közbeszerzési kényszer és a lánckereskedelem kiiktatásával összekapcsolják egymással a helyi élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -értékesítés rendszereit, valamint a helyi intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok) közétkeztetését. Ezzel megszűnik a kizárólagosan legális beszerzési forrást jelentő közvetítő kereskedelem egyeduralkodó szerepe ezen a speciális piacon.
A lépéssel jelentősen javulhat a helybeli élelmiszer-kistermelők értékesítési helyzete, de növekszenek bizonyos egészségügyi kockázatok és nőhet a közétkeztetés ára.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára – magánemberként – üdvözölte a tervezett intézkedést. Az új rendszerben a közétkeztetést fenntartó intézmények valóban nemcsak az árak alapján dönthetnek majd, de egyáltalán nem kizárható, hogy sok esetben továbbra is az ár lesz a mértékadó. Ezen túl az élelmiszerforgalmazás viszonyainak tisztulását is szolgálhatja, hogy a beszállítások nyomán minden esetben nyilvánvalóan bizonylat is készül a kifizetésekről.
Hogy a közétkeztetésbe, a helyi vendéglátásba és piacokra a jövőben az eddiginél lényegesen egyszerűbben juthasson el a kistermelők áruja, arról egy vidékfejlesztési minisztériumi rendelet intézkedik. A legfontosabb módosítás, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométer távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátóegységekbe, így a közétkeztetésbe is.
Az új rendelkezés biztosítja az olyan hagyományok megőrzését, mint az ökör-, birka-, kecske- és disznóvágást, a disznótort. A falusi vendégasztal-szolgáltatásnál és a rendezvényeknél a hatóságnak történő bejelentés mellett lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból a házi vágás elvégzésére, a hús helyben való elkészítésére és helyben fogyasztás céljára történő értékesítésre.
A kistermelő emellett végezhet szolgáltatásokat is más magánszemély, kistermelő részére élelmiszerének előállítása során. A hatóság csak kirívóan nagy szabálysértés (például ipari méretű termelés vagy alapvető higiénés szabályok megsértése) gyanúja esetén végez majd helyszíni ellenőrzést és büntet, ha az indokolt – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >