Átáll az antibiotikum-mentes húspogácsákra a McDonald’s
A gyorsétteremlánc bejelentette, csökkenti a különböző gyógyszerkészítmények, antibiotikumok használatát húspogácsáinál. Pontosabban beszállítóitól csak olyan húst vesz át, amely az új határérték alatt tartalmaz csak ilyen készítményeket – írja a The Guardian nyomán az origo.
A vállalat azt közölte, hogy az antibiotikumoktól mentes marhahúsra történő átállás fokozatos lesz. Először a globális szempontból legnagyobbnak számító tíz piacukon történik meg, 2020-ig.
Ezek közül is az egyik legjelentősebb az Egyesült Államok. A vállalat által globálisan felvásárolt marhahús mennyiségének mintegy 85 százaléka itt kerül be az étteremlánchoz. Ezért különösen nagy jelentősége van annak, mit lép itt a McDonald’s, mint az egyik legjelentősebb felvásárló. Ha ugyanis a cég nem vesz át a továbbiakban az új irányelvektől eltérően kezelt húst, akkor a gazdálkodóknak ahhoz kell igazítaniuk munkájukat, hogy így is megfelelő mennyiségű és minőségű húst tudjanak majd szállítani.
Ez pedig nem is olyan egyszerű. A gyorsétteremláncok ilyenkor diktáló helyzetben vannak. Ahogy az Origo megírta, nemrégiben a Pizza Hut mögött álló vállalat mondott nemet az antibiotikumos csirkére, ami viszont kihívások elé állította a tenyésztőket.
Ráadásul az antibiotikumok kivonása azért is nehéz ügy, mert a marhák a baromfiknál jóval nagyobb testű állatok, tovább is élnek.
Egy amerikai szövetségi ügynökség pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyógyszerek forgalmán meglátszik az ilyen döntés.
A cég egyik étterme Melbourne-benFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Azok ugyanis rendre visszaestek az elmúlt években akkor, amikor egy étteremlánc – beszállítói – a korábbinál jóval csekélyebb mértékben használták tovább az antibiotikumokat.
A marhahúsba jut a legnagyobb arányban az ilyen céllal felhasznált antibiotikum, mintegy 43 százalékban.
A cégnél azt mondják, erre a döntésre az vezette őket, hogy így növeljék fogyasztóik ellenálló képességét. Ha ugyanis túl sok antibiotikum kerül a szervezetbe, úgy előfordulhat, hogy csökken annak ellenálló képessége a valódi betegségekkel szemben.
A Wendy’s, a nagy konkurens, korábban már jelezte, hogy a felvásárolt hús 15 százaléka olyan termelőktől jön, akik kötelezettséget vállalnak az antibiotikumok használatának 20 százalékos csökkentésére.
A McDonald’s szóvivője azt mondja, a változás nem lesz hatással a menük, illetve a szendvicsek árképzésére. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
13,28 milliárd dollárral bővülhet az önkiszolgáló kioszkok piaca 2029-ig
A globális önkiszolgáló kioszkpiac várhatóan 13,28 milliárd dollárral növekszik 2025…
Tovább olvasom >Valentin-nap hétvégéjének estéin a szerelmeseké lesz a McDonald’s megújult Nyugati téri étterme
A szerelmeseket várja február 14-én és 15-én péntek és szombat…
Tovább olvasom >Visszatér a libamájas burger a McDonald’s-ba
Február 5-től a hazai McDonald’s éttermekben ismét kapható a lánc…
Tovább olvasom >További cikkeink
Joy bácsi, a kínai vendéglátós, aki száz étteremmel formálta át Magyarország gasztrotérképét
Cao Cseng Jin, vagy ahogy Szegeden és országszerte sokan ismerik,…
Tovább olvasom >Több mint 500 termék ára csökkent a SPAR-nál
A SPAR és INTERSPAR áruházakban 2025. március 17-től több mint…
Tovább olvasom >Nem mindennapi kampánnyal rukkolt elő a Nicolaus vodka márka
Megvannak az első alkalommal megrendezett Nicolaus VodkAward 2024-es év nyertesei.…
Tovább olvasom >