Átadták az Év Új Gluténmentes Terméke díjat
Kiosztották az Év Új Gluténmentes Terméke díjat. A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által odaítélt elismerést az idén a Cerbona csokis-meggyes müzliszelete kapta. A lisztérzékenyek számára a közeljövőben online képzési program indul.
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén a „2017. év Új Gluténmentes Terméke” díj odaítélését a Coeliakia Nemzetközi Napjára időzítette. Az elismerést most második alkalommal osztották ki az egyesület tagjainak szavazatai alapján. A pályázók termékek közül a Cerbona csokis-meggyes gluténmentes müzliszelete nyerte el a díjat, amelyet Koltai Tünde, a szervezet elnöke adott át a napokban Székesfehérváron a cég vezetőinek.
Koltai Tünde az átadáson elmondta, hogy a jéghegy alakú díj szimbolizálja a gluténérzékenységet magát is, hiszen a „Coeliakia-jéghegy” immár évtizede jól ismert az érintett szakmai és laikus körökben. A helyesen diagnosztizált lisztérzékeny lisztérzékeny (orvosi nevén coeliakia betegségben szenvedő) betegek száma ugyanis viszonylag alacsony ahhoz képest, amennyien szenvednek ebben a betegségben, terhelik az egészségügyi rendszert a sokszor banális, számtalan más betegségre is jellemző tüneteikkel, mint a vérszegénység, a fogyás, a migrénes fejfájás vagy éppen a korai csontritkulás. Legtöbbjük egyáltalán nem tud arról, hogy gluténérzékeny, és hiába fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, ők sem ismerik fel, hogy a tünetek mögött a gluténérzékenység áll.
Az egyesület 2 évvel ezelőtt azért indította útjára az Év Új Gluténmentes Terméke díjat, mert a magyar piacon még mindig szűk a biztonságos és a korszerű táplálkozási ajánlásoknak is megfelelő gluténmentes élelmiszerek választéka. Ezzel is szeretnék ösztönözni a hazai gyártó cégeket az innovációra, a termékfejlesztésre, új és egyre finomabb gluténmentes termékek gyártására, értékesítésére.
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 1990-ben alakult betegszervezet, évek óta képviseli mindazokat, akik betegségük (pontosabban élethosszig tartó állapotuk) miatt kénytelenek gluténmentes diétát tartani.
A coeliakia vagy lisztérzékenység ismertsége sajnos nagyon alacsony, és ez a helyzet az egészségügyi szakemberek, az orvosok, dietetikusok körében is. Ezen a helyzeten segítenek a közeljövőben azok az internetes képzési programok is, amelyek a FOCUS IN CD projekt keretében készülnek szakemberek és érintett betegek számára. Ez a projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg 12 partner részvételével, akik 5 államot (Horvátország, Magyarország, Németország, Olaszország és Szlovénia) képviselnek.
A Coeliakia Nemzetközi Napját május 16-án tartják azóta, hogy néhány évvel ezelőtt erre a napra esett az AOECS (Coeliakiás Betegek Egyesületeinek Szövetsége) tagjainak választása. Ezen a napon Európa-szerte sokféle eseménnyel igyekeznek ráirányítani a közfigyelmet a lisztérzékeny betegek mindennapi nehézségeire, gondjaira.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona
Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona Zrt. Mészáros…
Tovább olvasom >Mézeskalácsízű limitált granola 200 g
Élvezd a Cerbona legújabb, limitált kiadású Mézeskalácsízű granolájának gazdag ízvilágát!…
Tovább olvasom >És jött a doktor…
Ha az élelmiszereknek létezne a Maslow-piramishoz hasonló logikájú osztályozása, abban…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >