Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 10. 02. 09:00

– Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes – a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense – által életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.


Első alkalommal Lusztig Tamás, – a Hotel Flamenco nyugalmazott séfje -, Bicsár Attila – a villányi Sauska48 étterem kreatív séfje -, Alexander Stockl – a Klessheim Tourism School and College in Salzburg ételkészítés és élelmianyagismeret tanára -, valamint Tischler Petra, a BGE KVIK korábbi hallgatója, a The Fishmarket Key Account Managere kapta meg a díjat.
Az ünnepélyes keretek között először átadott “Pro Gastronomia” díjat Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének elismerésére alapította.

A szakmai díjat – alapítója szándéka szerint – évente maximum négy főnek ítélhetik oda. A díjjal párhuzamosan – ifjúsági díjként – átadnak majd egy Dr. Sándor Dénes által viselt séfkabátot is, a gasztronómia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, a BGE KVIK-en, illetve jogelőd intézményeiben korábban diplomát szerzett hallgató részére.
A díjazottak személyét az ötletgazda Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék mindenkori vezetője, valamint az általuk kiválasztott, szakmában elismert személy ítéli oda. Ebben az évben az ötletgazda mellett Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja, valamint Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus választotta ki az elismerésre méltó személyeket.
A díjazottak 2018-ban
• Lusztig Tamás, a Hotel Flamenco nyugalmazott séfje, aki 6 évtizeden keresztül a Danubius Hotels alkalmazottja volt
• Bicsár Attila, a villányi Sauska48 étterem kreatív séfje, a budapesti Traktor Farmfood étterem séf/tulajdonosa
• Alexander Stockl, a Klessheim Tourism School and College in Salzburg ételkészítés és élelmianyagismeret tanára, aki 2008 óta és jelenleg is Ausztria WorldSkills szakértője a szakács szakmában
• Ifjúsági díj: Tischler Petra, a BGE KVIK korábbi hallgatója, a The Fishmarket Key Account Managere.
A díjazottak az emlékplakett mellett az Onyx Étterem, valamint a Hotel Europa Fit Hévíz felajánlásában egy-egy vacsorameghívást, illetve kétszemélyre szóló hétvégi pihenést kaptak.

„Ritkán ünneplünk a gasztronómia világában, hiszen az év 365 napján, napi akár 24 órában a vendégeket szolgáljuk ki. Ezért is alapítottuk ezt a díjat, hogy évente legalább egyszer megünnepelhessük a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégákat. A gasztronómia szép szakma, a sütés-főzés pedig többszörös örömszerzési folyamat. Egyrészt azért, mert öröm ételeket készíteni, másrészt öröm a vendég számára is az esztétikusan tálalt, jóízűen elfogyasztott finom étel. A készítője pedig látván az elégedett vendéget, boldog lesz és újabb energiával töltődik fel” – mondta el a díjátadás kapcsán Dr. Sándor Dénes.

Kapcsolódó cikkeink