Átadták a Harangod-Mag Kft. húsüzemét Megyaszón
Elkészült a Harangod-Mag cégcsoport húsüzeme Megyaszón, a 420 millió forintba került létesítményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.
A miniszterelnök-helyettes avató beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy ez a beruházás egybeesik a kormány stratégiai célkitűzésével, amellyel arra ösztönzi a gazdákat, hogy minél inkább készterméket állítsanak elő és nem alapanyagot. Úgy fogalmazott: akik a feldolgozással és a késztermék előállításával foglalkoznak, azok „mind meggazdagodtak”.
Semjén Zsolt szerint ha egy cég csak alapanyagot termel, akkor a „hasznot mindig azok fogják lefölözni, akik a kész terméket állítják elő”.
A megyaszói cégcsoport az agrárium teljes vertikumában működik, megtermeli az alapanyagot, amelyet feldolgoz, és „eljut a késztermékhez”, és ez a legkifizetődőbb, a leggazdaságosabb – tette hozzá.
A politikus szólt az öntözéses gazdálkodás fontosságáról is. Mint mondta, a kormány stratégiai célkitűzése, hogy az „árvízvédelmet úgy kapcsolja össze az öntözéssel, hogy minél több vizet fogjunk meg, és az ország minél több területe legyen öntözött”. Azok a gazdák és agrárvállalkozások, amelyek nem tudnak öntözni, nehéz helyzetbe kerülnek, akik pedig tudnak öntözni, azok kiváló minőségű terméket tudnak elő állítani – szögezte le, hozzátéve: a kormány arra törekszik, hogy gyakorlatilag ingyen, vagy minél olcsóbban tudjanak öntözni a gazdák.
Semjén Zsolt a megyaszói üzem beruházásával kapcsolatban szólt a munkahelyteremtés fontosságáról is. Mint mondta: lényeges, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó társaságok állattenyésztéssel is foglalkozzanak, mert ez teszi lehetővé, hogy helyben minél többen jussanak munkához.
A növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, gyümölcstermesztéssel foglalkozó, mintegy kétszáz embert alkalmazó nyolc tagvállalatból álló Harangod-Mag a húsüzem beruházásához csaknem 100 millió forintot nyert uniós pályázaton. Az üzem éves vágókapacitása 10 ezer sertés, 600 szarvasmarha, és 600 tonna húskészítményt szállít majd a piacra. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tűz ütött ki a kaposvári Kometa húsüzemben, nem sérült meg senki
Hétfő hajnalban tűz keletkezett a Kometa kaposvári húsüzemének egyik kiszolgáló…
Tovább olvasom >Emelkedett a szarvasmarhavágások száma az év elején
A magyarországi vágóhidakon 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2025…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >A H&M megérzi a kereskedelmi háború és az ázsiai keresletcsökkenés hatásait
A kereskedelmi háború és az ázsiai keresletcsökkenés negatívan hat a…
Tovább olvasom >Túlad a Cinzanón és a Frattinin a Campari
Az olasz Campari csoport eladja két ismert márkáját, a Cinzano…
Tovább olvasom >