Átadták a Harangod-Mag Kft. húsüzemét Megyaszón
Elkészült a Harangod-Mag cégcsoport húsüzeme Megyaszón, a 420 millió forintba került létesítményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.
A miniszterelnök-helyettes avató beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy ez a beruházás egybeesik a kormány stratégiai célkitűzésével, amellyel arra ösztönzi a gazdákat, hogy minél inkább készterméket állítsanak elő és nem alapanyagot. Úgy fogalmazott: akik a feldolgozással és a késztermék előállításával foglalkoznak, azok „mind meggazdagodtak”.
Semjén Zsolt szerint ha egy cég csak alapanyagot termel, akkor a „hasznot mindig azok fogják lefölözni, akik a kész terméket állítják elő”.
A megyaszói cégcsoport az agrárium teljes vertikumában működik, megtermeli az alapanyagot, amelyet feldolgoz, és „eljut a késztermékhez”, és ez a legkifizetődőbb, a leggazdaságosabb – tette hozzá.
A politikus szólt az öntözéses gazdálkodás fontosságáról is. Mint mondta, a kormány stratégiai célkitűzése, hogy az „árvízvédelmet úgy kapcsolja össze az öntözéssel, hogy minél több vizet fogjunk meg, és az ország minél több területe legyen öntözött”. Azok a gazdák és agrárvállalkozások, amelyek nem tudnak öntözni, nehéz helyzetbe kerülnek, akik pedig tudnak öntözni, azok kiváló minőségű terméket tudnak elő állítani – szögezte le, hozzátéve: a kormány arra törekszik, hogy gyakorlatilag ingyen, vagy minél olcsóbban tudjanak öntözni a gazdák.
Semjén Zsolt a megyaszói üzem beruházásával kapcsolatban szólt a munkahelyteremtés fontosságáról is. Mint mondta: lényeges, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó társaságok állattenyésztéssel is foglalkozzanak, mert ez teszi lehetővé, hogy helyben minél többen jussanak munkához.
A növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, gyümölcstermesztéssel foglalkozó, mintegy kétszáz embert alkalmazó nyolc tagvállalatból álló Harangod-Mag a húsüzem beruházásához csaknem 100 millió forintot nyert uniós pályázaton. Az üzem éves vágókapacitása 10 ezer sertés, 600 szarvasmarha, és 600 tonna húskészítményt szállít majd a piacra. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Lidl a 2025-ös férfi kézilabda-bajnokság ™ partnere
A Lidl továbbra is támogatja a kézilabda-közösséget és a 2025-ös…
Tovább olvasom >Színpadon a Halott Pénz: megérkezett az Unicum Akusztik 4. adása!
Különleges hangulatot és izgalmas kollaborációt csempész a télbe az Unicum…
Tovább olvasom >Hamis JYSK webshopok terjednek az interneten: ezekről ismerhetők fel a csalók
Online vásárolni meglehetősen egyszerű és kényelmes, azonban sajnos gyakran kockázatokat…
Tovább olvasom >