Aratóünnepet rendeznek Ópusztaszeren
Az aratáshoz kapcsolódó hagyományos tevékenységeket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.
Kodácz Csengele felidézte, az aratás hagyományosan Péter-Pál-napján kezdődött. A kézi aratást követően kévébe kötötték a learatott gabonát. Az Alföldön a cséplőgép elterjedéséig állati erővel nyomtattak. A nyomtatás helyét, a szérűt, aratás előtt lekaszálták, elegyengették, megöntözték, majd a lovakkal megjáratták, hogy kemény és sima legyen a talaj. Erre hordták rá a nyomtatni való gabonát, a lovak pedig kitaposták a szemeket, amiket garmadába hordták, majd kiszeleltek, elkülönítve a magot a pelyvától. A szemek kinyerésének másik módja a kézi cséplés volt.
Szombaton a skanzenben a kézi aratás szemtanúi lehetnek a látogatók, majd maguk is cséphadarót ragadva bekapcsolódhatnak a munkafolyamatba, amely befejezéseként kézidaráló vagy -malom segítségével búzadarát, illetve lisztet készíthetnek. Kora délután a vendégek azt is láthatják, miként zajlott a lóval történő nyomtatás.
Előadás és tárlatvezetés tartanak a szélmalmok történetéről és működéséről, valamint cséplőgépeket is bemutatnak az emlékparkban, ahol a gyermekeket ökojátszóház és foglalkozások várják.
A vendégek megkóstolhatják a hagyományos aratási ételeket: az aludttejet, a szalonnát vagy a kemencében sült házikenyeret.
A programokat délután aratási bál zárja a Por Zenekarral és az Üllési Fonó Táncegyüttessel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A végéhez közeledik az aratás Békés vármegyében
Hamarosan végeznek a betakarítási és a vetési munkákkal a Békés…
Tovább olvasom >Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Több búza és árpa termett hektáronként Tolnában
Őszi búzából és árpából is többet takarítottak be hektáronként Tolna…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Mit gondolnak a vállalati felsővezetők a művészetről?
„Topvezetők és a művészet – az örökség és a művészet…
Tovább olvasom >GELATISSIMO 2026: A fagylaltipar legnagyobb szakmai találkozója Stuttgartban
A fagylaltkedvelők és a szakma képviselői izgatottan várják a következő…
Tovább olvasom >