Áprilisban stagnált az Egyesült Államokban személyes fogyasztási árindex
Áprilisban már a harmadik hónapja 2,8 százalékon stagnált a személyes fogyasztási kiadások (PCE) élelmiszer és energiaárak nélküli árindexe az Egyesült Államokban, a Fed preferált inflációs mutatója, ami így 2021 márciusa óta a legalacsonyabb ugyan, de még mindig jóval meghaladja a 2 százalék körüli célt.

Az élelmiszerek és az energia nélkül számított magindex 0,2 százalékkal emelkedett
A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) pénteken kiadott jelentése alapján áprilisban a várakozásoknak megfelelően havi bázison 0,3 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban a márciusi 0,5 százalékos havi növekedés után.
A személyes fogyasztási kiadások a várt 0,3 százalék helyett 0,2 százalékkal emelkedtek áprilisban a márciusihoz képest, amikor 0,7 százalékos volt a havi növekedés.
A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) áprilisban 0,3 százalékkal nőtt havi bázison, megegyezett az előző két havi mértékkel, és megfelelt a piaci várakozásoknak.
Az élelmiszerek és az energia nélkül számított magindex 0,2 százalékkal emelkedett, ami elmaradt a márciusi és februári 0,3 százalékos emelkedéstől és a 0,3 százalékos paici várakozásoktól.
Az élelmiszerárak 0,2 százalékkal csökkentek, az energiaárak viszont 1,2 százalékkal emelkedtek.
Az éves PCE ráta a márciusival megegyező 2,7 százalék lett áprilisban is. Januárban és februárban 2,5 százalékon állt az éves árindex emelkedése.
Az éves PCE maginfláció, a Federal Reserve preferált inflációs mutatószáma immár a harmadik hónapja 2,8 százalék, januárban 2,9 százalék volt. A 2,8 százalékos PCE maginfláció 2021 márciusa óta a legalacsonyabb, de még mindig jóval meghaladja a Fed 2 százalék körüli célját.
Kapcsolódó cikkeink
Az Amazon visszakozik: kínai megrendelések lemondásával reagál az amerikai vámemelésre
A kereskedelmi háború új fejezete az e-kereskedelemben – az Amazon…
Tovább olvasom >Dr. Matura Tamás: Előfordulhat, hogy az USA ledolgozza magát Kína szintjére
Dr. Matura Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Kínaszakértő volt…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: az árrésstop hatására számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot is
Számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot…
Tovább olvasom >További cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Linamar és Gallicoop vezeti továbbra is a Békés vármegyei TOP100 vállalati listát
Továbbra is a Linamar Hungary Zrt. és a Gallicoop Zrt.…
Tovább olvasom >