Áprilisban gyorsult az euróövezeti infláció éves szinten
Áprilisban gyorsult az infláció az euróövezetben éves szinten – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala kedden.
Az Eurostat előzetes adatai szerint áprilisban 7,0 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben a márciusi 6,9 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában is 7,0 százalék szerepelt áprilisra.
Az euróövezetben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban márciushoz képest, amikor nagyobb, 0,9 százalékos emelkedést jegyeztek fel.
Az energiaárak 2,5 százalékkal nőttek tavaly áprilissal összevetve, míg márciusban 0,9 százalék volt az éves szintű csökkenés. A szolgáltatások árának növekedése 5,2 százalékra gyorsult áprilisban az előző havi 5,1 százalékról.
A nem energiaipari cikkek drágulása ugyanakkor 6,2 százalékra lassult éves szinten a márciusi 6,6 százalékról, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának emelkedése pedig 13,6 százalékra mérséklődött a márciusi 15,5 százalék után.
Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,6 százalék volt áprilisban a várt 5,7 százalék és a márciusi szintén 5,7 százalék után.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >Mérsékelten nőtt az infláció októberben Csehországban
Szeptemberről októberre 0,3 százalékkal nőtt az infláció Csehországban, amely éves…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >