Április második felére a magyar szamóca versenyképes áron fut az importtal
Március közepén jelentős különbségek voltak a magyarországi és a görög import szamóca árak között a budapesti piacokon. A magyar földieper kilogrammonkénti ára elérte a 8000 forintot, míg az import szamóca ára csupán 2000 forint körül mozgott. A magyar termelők csak április második felére tudták áraikat versenyképes szintre hozni az importtal.
A fáziskésés oka az, hogy a déli országokban a szamóca termesztése jóval korábban kezdődik, és az időjárás is előbb engedi meg a termesztést. Magyarországon a termesztési költségek magasabbak, mivel a hűvösebb időjárás miatt a sátrakat fűteni kell, ami jelentősen növeli a költségeket. Ezen kívül a hazai termelőknek az importált szamócával szembeni árversenyben is hátrányos helyzetben vannak, mivel az importált gyümölcsöket jóval olcsóbban lehet termelni és szállítani.
A magyar szamóca ára csak később válik versenyképes az importtal szemben, stabilizálódva 2000 forint körül április végén. A minőség és a lokálpatriotizmus továbbra is fontos tényező a magyar fogyasztók számára, azonban a piaci részesedés és a versenyképes árképzés kulcsfontosságú tényező marad a hazai termelők számára a jövőben.
Kapcsolódó cikkeink
Banai Péter Benő: jövőre a magyar gazdaság 3 százalék fölött növekedhet
Jövőre a magyar gazdaság, a gazdasági semlegesség értékelvű politikájára támaszkodva…
Tovább olvasom >EU-csúcs: el kell mélyíteni a belső piacot
El kell mélyítenünk az Európai Unió belső piacát, a vállalatokat…
Tovább olvasom >GKI: Versenyképességi reformok szükségessége az EU-ban és Magyarország szerepe a változásokban
Az Európai Uniónak jelentős reformokra van szüksége a Draghi jelentés…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >