Április 5-ig tekinthető meg az MKVM Mézes gondolatok és Gerbeaud Emil kiállítása

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 02. 28. 09:39

Gerbeaud Emil 1854–1919

Kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854–1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.

Mézes gondolatok

A méz mint az édes íz alapvető hordozója már a kezdetek óta jelen van az emberiség történetében. Az apró repülő rovarok évezredek óta édesítik meg életünket és óvják egészségünket a természet nagylelkűsége által rájuk ruházott képességeik révén. Nap mint nap számtalan olyan terméket használunk, amelyben méhek által előállított anyagok találhatóak. Ha a környezeti ártalmak és az emberi tevékenység miatt méhek eltűnnek a földről, vajon tudnánk-e nélkülözni őket? A fontosabb méztípusok és méhtermékek megismerése mindenkinek tanulságos lehet, ezt már csak tetézi a felhasználási területük hihetetlen gazdagsága. A kiállítás a megismerést és a megértést is segíti, hiszen minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit.

Kapcsolódó cikkeink