Angol útmutató a termelőknek a mikotoxinok visszaszorítására
Az EU a rákkeltő hatású mikotoxinok táplálékláncban való megjelenésének csökkenését szeretné elkerülni, Angliában a fertőződéssel kapcsolatos információkat összefoglaló brossúrát kaptak a gazdálkodók.
Az útmutatóból az angol termelők megtudhatják milyen termelési
és raktározási gyakorlattal csökkenthetik a mikotoxinos fertőződöttséget.
Tavaly az unió már megállapította a megengedett legnagyobb mikotoxinos
fertőzöttségi szintet, azóta a határértékek tovább csökkentek.
Az aflatoxin, az egyik legveszélyesebb mikotoxin, tulajdonképpen
bármikor megjelenhet az ételben, a termelés, feldolgozás, szállítás vagy
tárolás során is. A méreganyagot termelő gomba elterjedésének feltétele a meleg
és páradús klíma, a magok közötti nedvesség, a kedvelt táptalaj jellemzők és
azok a tényezők, melyek csökkentik a gazdanövény immunitását (pl. rovarok,
elégtelen trágyázás és szárazság). A fertőzésre leginkább hajlamos termények a
gabona és az ebből készült termékek, a gyapotmag, a kávé, a földimogyoró és az
ilyen tartalmú termékek, fák termései (pisztácia, pekandió, dió, brazil dió).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >