Angol útmutató a termelőknek a mikotoxinok visszaszorítására
Az EU a rákkeltő hatású mikotoxinok táplálékláncban való megjelenésének csökkenését szeretné elkerülni, Angliában a fertőződéssel kapcsolatos információkat összefoglaló brossúrát kaptak a gazdálkodók.
Az útmutatóból az angol termelők megtudhatják milyen termelési
és raktározási gyakorlattal csökkenthetik a mikotoxinos fertőződöttséget.
Tavaly az unió már megállapította a megengedett legnagyobb mikotoxinos
fertőzöttségi szintet, azóta a határértékek tovább csökkentek.
Az aflatoxin, az egyik legveszélyesebb mikotoxin, tulajdonképpen
bármikor megjelenhet az ételben, a termelés, feldolgozás, szállítás vagy
tárolás során is. A méreganyagot termelő gomba elterjedésének feltétele a meleg
és páradús klíma, a magok közötti nedvesség, a kedvelt táptalaj jellemzők és
azok a tényezők, melyek csökkentik a gazdanövény immunitását (pl. rovarok,
elégtelen trágyázás és szárazság). A fertőzésre leginkább hajlamos termények a
gabona és az ebből készült termékek, a gyapotmag, a kávé, a földimogyoró és az
ilyen tartalmú termékek, fák termései (pisztácia, pekandió, dió, brazil dió).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >77 ezer forint: ennyit terveznek idén költeni a magyarok karácsonyi ajándékra
Szeretteinkkel szívesebben találkozunk személyesen karácsonykor, az ajándékokat viszont egyre gyakrabban…
Tovább olvasom >A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >