Amit a sóról és a sózásról tudni érdemes
A só, vagy tudományos nevén nátrium-klorid, az emberi táplálkozásban alapvető fontosságú ásványi anyag. Évezredek óta használjuk ételízesítőként, konzerválószerként és gyógyszerként. A só jelentőségét gyakran hangsúlyozzuk, mivel annak túlzott vagy hiányos bevitele komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.
A só összetétele és szerepe az emberi szervezetben
A só két ionból áll: a pozitív töltésű nátriumionból és a negatív töltésű kloridionból. Ezek az ionok 1:1 arányban vannak jelen a vegyületben, mégis a só tömegének csak 40%-a nátrium. Ezek az ionok létfontosságúak az emberi szervezet számára, segítenek fenntartani az elektrolit-egyensúlyt, amely elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Az idegsejtek működése során az ingerületátvitel folyamata szintén nátrium- és kloridionokat igényel, amelyek részt vesznek az idegsejtek membránjainak polarizációjában és depolarizációjában, ezáltal lehetővé téve az idegi jelek továbbítását.
A sófogyasztás növeli a plazma ozmotikus nyomását, ami vízvisszatartást eredményez, befolyásolva ezzel a test folyadékháztartását és következményesen a vérnyomást is. Emellett a só ionjai részt vesznek a gyomorsav előállításában, ami fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban.
A só jelentősége az élelmiszer-előállításban
A só kiemeli az ételek ízét és élvezetesebbé teszi azokat, fontos szerepet játszik az étvágy szabályozásában is. Az élelmiszerkészítésben a tartósítás az egyik legismertebb funkciója; hagyományosan használjuk ezen célra, mivel gátolja a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok szaporodását. Az ízjavítóként is ismert só kiegyensúlyozza és kiemeli az ételek ízét, segít fenntartani az ízek egyensúlyát. A kenyér- és tésztakészítésnél a tészta állagának és struktúrájának kialakításában is szerepet játszik.
A túlzott sófogyasztás egészségre gyakorolt hatásai
Fontos megjegyezni, hogy a túlzott sófogyasztás egészségügyi problémákat okozhat. A magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a nagy sóbevitel, amely növeli a szív- és keringési rendszer, valamint a vese megbetegedéseinek gyakoriságát. Magyarországon a halálozások közel felét, azaz 64 ezer halálesetet okoztak 2019-ben a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek között jelentős szerepet játszik a magas vérnyomás.
A magas vérnyomás megelőzésében és nem-gyógyszeres kezelésében kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás, azon belül a sóbevitel csökkentése, a normál testsúly megőrzése, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése, és a rendszeres fizikai aktivitás. A sóbevitel csökkentésével a vérnyomás csökken, ezzel számos szív-és érrendszeri esemény és halálozás elkerülhető. A túlzott sóbevitel további hátránya, hogy növeli a vesékben a kalcium ürítését, ezért hozzájárulhat a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez, így gyorsíthatja a csontritkulás kialakulását.
Kapcsolódó cikkeink
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem
Az Agrárminisztérium és a Debreceni egyetem között létrejött stratégiai együttműködés…
Tovább olvasom >A tudatos sófogyasztás az egészség kulcsa
A só, tudományos nevén nátrium-klorid, alapvető szerepet játszik táplálkozásunkban. Az…
Tovább olvasom >Érdemes sóhelyettesítőket használni
Egy friss kutatás szerint a sóhelyettesítők használata jelentős előnyökkel járhat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Csökkenő születésszám, növekvő kihívások
A demográfiai trendek és a fogyasztói szokások alakulása egyaránt formálja…
Tovább olvasom >FELIX DELI MOMENTS folyékony jutalomfalat
A FELIX jutalomfalat-választéka egy új termékcsaláddal bővül. A FELIX Deli…
Tovább olvasom >