Amit a sóról és a sózásról tudni érdemes
A só, vagy tudományos nevén nátrium-klorid, az emberi táplálkozásban alapvető fontosságú ásványi anyag. Évezredek óta használjuk ételízesítőként, konzerválószerként és gyógyszerként. A só jelentőségét gyakran hangsúlyozzuk, mivel annak túlzott vagy hiányos bevitele komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.
A só összetétele és szerepe az emberi szervezetben
A só két ionból áll: a pozitív töltésű nátriumionból és a negatív töltésű kloridionból. Ezek az ionok 1:1 arányban vannak jelen a vegyületben, mégis a só tömegének csak 40%-a nátrium. Ezek az ionok létfontosságúak az emberi szervezet számára, segítenek fenntartani az elektrolit-egyensúlyt, amely elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Az idegsejtek működése során az ingerületátvitel folyamata szintén nátrium- és kloridionokat igényel, amelyek részt vesznek az idegsejtek membránjainak polarizációjában és depolarizációjában, ezáltal lehetővé téve az idegi jelek továbbítását.
A sófogyasztás növeli a plazma ozmotikus nyomását, ami vízvisszatartást eredményez, befolyásolva ezzel a test folyadékháztartását és következményesen a vérnyomást is. Emellett a só ionjai részt vesznek a gyomorsav előállításában, ami fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban.
A só jelentősége az élelmiszer-előállításban
A só kiemeli az ételek ízét és élvezetesebbé teszi azokat, fontos szerepet játszik az étvágy szabályozásában is. Az élelmiszerkészítésben a tartósítás az egyik legismertebb funkciója; hagyományosan használjuk ezen célra, mivel gátolja a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok szaporodását. Az ízjavítóként is ismert só kiegyensúlyozza és kiemeli az ételek ízét, segít fenntartani az ízek egyensúlyát. A kenyér- és tésztakészítésnél a tészta állagának és struktúrájának kialakításában is szerepet játszik.
A túlzott sófogyasztás egészségre gyakorolt hatásai
Fontos megjegyezni, hogy a túlzott sófogyasztás egészségügyi problémákat okozhat. A magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a nagy sóbevitel, amely növeli a szív- és keringési rendszer, valamint a vese megbetegedéseinek gyakoriságát. Magyarországon a halálozások közel felét, azaz 64 ezer halálesetet okoztak 2019-ben a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek között jelentős szerepet játszik a magas vérnyomás.
A magas vérnyomás megelőzésében és nem-gyógyszeres kezelésében kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás, azon belül a sóbevitel csökkentése, a normál testsúly megőrzése, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése, és a rendszeres fizikai aktivitás. A sóbevitel csökkentésével a vérnyomás csökken, ezzel számos szív-és érrendszeri esemény és halálozás elkerülhető. A túlzott sóbevitel további hátránya, hogy növeli a vesékben a kalcium ürítését, ezért hozzájárulhat a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez, így gyorsíthatja a csontritkulás kialakulását.
Kapcsolódó cikkeink
A tudatos sófogyasztás az egészség kulcsa
A só, tudományos nevén nátrium-klorid, alapvető szerepet játszik táplálkozásunkban. Az…
Tovább olvasom >Érdemes sóhelyettesítőket használni
Egy friss kutatás szerint a sóhelyettesítők használata jelentős előnyökkel járhat…
Tovább olvasom >Megjelent a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet
A 2023. november 23-tól hatályba lépett új jogszabály célja az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >