Ami végül az asztalra kerül: hogyan étkeznek a magyar gyerekek?
A Mona Hungary Kft., a Montice márkatermékek forgalmazója 2011 nyarán országos reprezentatív mintán felmérést végzett a hazai iskoláskorú gyermekek és szüleik tejtermékekkel kapcsolatos attitűdjéről, vizsgálva a családok táplálkozási és fogyasztási szokásait.
A Mona Hungary Kft. a kutatással arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása hazánkban, és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját. A válaszadók azok a 25–49 éves kor közötti anyukák, háziasszonyok voltak, akiknek 6–15 év közötti gyermekük van, és vállalták az adatkitöltést.
A felmérésből kiderült, hogy a 6–15 év közötti gyermekek 82 százaléka otthon szokta elkölteni reggelijét, míg a gyermekek 5 százaléka egyáltalán nem szokott reggelizni.
A gyermekek többsége pékárut vagy szendvicset fogyaszt tízóraira, illetve jelentős azok aránya, akik valamilyen tejterméket (joghurt, tej, Túró Rudi, sajt) fogyasztanak – ez is szerencsésebb és egészségesebb változást mutat ma már az egészséges táplálkozás irányába.
A gyermekek 34 százaléka táplálkozik inkább egészségtelenül, vélik a némiképp elfogult anyukák, mindössze 6 százalékuk fogyaszt kizárólag egészséges ételeket. A fogakra és a szervezetre kevéssé jótékony hatású nassolnivalókat a vizsgált fiatalok sem vetik meg, a szülők bevallása szerint gyermekeik 78 százaléka heti rendszerességgel fogyaszt csokoládét, 65 százaléka fagylaltot és 61 százaléka üdítőt. A vizsgált fiatalok 18 százaléka havi rendszerességgel fogyaszt gyorsétteremben mirelit termékeket. A fogyasztási szokások átváltozása ebből is láthatóan elindult, de lassú folyamatról beszélünk.
A 6–15 év közötti gyermekek leggyakrabban tejterméket fogyasztanak, a célcsoport 79 százaléka napi rendszerességgel teszi ezt, majd a fogyasztás gyakorisága szerint a hús-,
felvágottfogyasztás (55 százalék napi rendszerességgel) és friss zöldség-gyümölcs fogyasztás (55 százalék) követi.
A vizsgált anyák úgy vélik, hogy a gyermek egészsége szempontjából a legfontosabb, hogy egészséges ételeket fogyasszon, illetve a levegőn töltött szabadidős tevékenységek is jótékony hatással vannak lurkóik egészségére.
A kutatásban részt vevő anyák spontán módon és támogatva is a legegészségesebb ételek között említették a zöldségeket (76%), gyümölcsöket (72%) és a tejtermékeket (54%).
A vizsgált anyák 99 százaléka gondolja úgy, hogy a tejtermékek egészségesek, 36 százalékuk szerint nagyon egészséges. Arra a kérdésre, hogy mitől egészséges egy tej, a legmagasabb arányban a következő válaszok érkeztek: kalciumban gazdag, vitaminokban gazdag, illetve hogy teljes tej.
A 16 év alatti gyermekek számára a legfontosabb a tejfogyasztás, vélekednek a szülők, 50 százalékuk gondolja úgy, hogy a 6–15 éves korcsoport számára a leginkább nélkülözhetetlen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >