Amerikai rizs Japánban: szemléletváltás a rizshiány nyomán
Japánban egyre több étterem és üzletlánc fordul amerikai és más külföldi rizsfajták felé, miután a hazai ellátás zavarai miatt soha nem látott mértékű rizshiány és drámai árnövekedés alakult ki – számolt be a Reuters nyomán az Agrárszektor. A tendencia jelentős fordulatot jelez egy olyan országban, ahol a gasztronómiai identitás szorosan összefonódik a helyben termesztett rizsfajtákkal.
Hőhullám, infláció, turizmus – háromszoros nyomás
A japán rizspiacot az elmúlt évben szélsőséges hőhullámok sújtották, amelyek kedvezőtlenül hatottak a terméshozamra. Ezzel egy időben a turizmus gyors újraindulása megnövelte a belső keresletet, miközben az inflációs hatások is éreztették hatásukat. A nagykereskedelmi rizsárak mintegy 70%-kal emelkedtek egy év alatt, ezzel elérve a legmagasabb szintet a 2006-os nyilvántartás kezdete óta.
Árérzékeny döntések, új preferenciák
A változás már a gasztronómiai frontvonalon is érezhető. Arata Hirano, egy tokiói étteremtulajdonos, a helyzet súlyossága miatt amerikai Calrose rizsre váltott, noha korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy ne hazai alapanyagból főzzön. A Calrose ára időközben ugyan megduplázódott, de még mindig olcsóbb, mint a japán rizs – Hirano pedig úgy nyilatkozott: „hacsak a hazai árak nem csökkennek a Calrose alá, nem tervezek visszaváltani.”
Tradíció kontra alkalmazkodás
A japán fogyasztók híresek az alapanyagok iránti igényességükről, különösen, ha rizsről van szó, amely nemcsak élelmiszer, de kulturális szimbólum is. A mostani kényszerhelyzet azonban változást hozhat a fogyasztói attitűdökben is. Az éttermek és kereskedők egyre bátrabban kísérleteznek alternatív fajtákkal, és egyre inkább arra számítanak, hogy a japán közönség is nyitottabb lesz a nem hazai rizsek iránt – főként, ha azok megfizethetőbbek, még ha némi ízbeli kompromisszummal is járnak.
Kitekintés: globális élelmiszerláncok, helyi válaszok
A helyzet jól mutatja, hogy még a legstabilabbnak hitt élelmiszerpiacokat is megingathatják a klímaváltozás, a gazdasági ingadozások és a globális kereslet alakulása. A japán példa arra is rámutat: a tradíció és a lokalitás értékei mellett az alkalmazkodóképesség és rugalmasság is kulcsfontosságú, ha egy ország élelmiszerellátása hosszú távon fenntartható szeretne maradni.
A rizspiacon kialakult új dinamikák nemcsak a japán szereplők döntéseit formálják újra, hanem befektetési, export- és innovációs lehetőségeket is megnyithatnak más országok rizstermelői számára – akár Európában is.
Kapcsolódó cikkeink
Komoly tárgyalások zajlanak a vámháború lezárásáról
Csak őszinte szándékkal lehet tárgyalni – így reagált a kínai…
Tovább olvasom >Élesztőalapú tejhelyettesítőt fejlesztett Japánban az Asahi
Az Asahi Group Japan új LIKE MILK nevű terméke Japán…
Tovább olvasom >Új piacokat keres az EU az élelmiszeripar számára
Az amerikai piac kiesése komoly kihívást jelent az Európai Unió…
Tovább olvasom >További cikkeink
Marad az árréstop, az NGM elégedett
A kormány az élelmiszerek, a háztartási cikkek, a banki számladíjak…
Tovább olvasom >Halasztás jött, felkészülés maradt: így készülnek a magyar vállalatok az ESG-kötelezettségekre az Omnibus fényében
A fenntarthatósági kötelezettségek teljesítésének elhalasztása lehetőséget teremt a cégek számára…
Tovább olvasom >Csendes átrendeződés a vállalkozói térképen – áprilisban tovább csökkent a társas cégek száma
2025 áprilisában tovább folytatódott a hazai vállalkozói szektor lassú átrendeződése.…
Tovább olvasom >