Amerikai rizs Japánban: szemléletváltás a rizshiány nyomán
Japánban egyre több étterem és üzletlánc fordul amerikai és más külföldi rizsfajták felé, miután a hazai ellátás zavarai miatt soha nem látott mértékű rizshiány és drámai árnövekedés alakult ki – számolt be a Reuters nyomán az Agrárszektor. A tendencia jelentős fordulatot jelez egy olyan országban, ahol a gasztronómiai identitás szorosan összefonódik a helyben termesztett rizsfajtákkal.
Hőhullám, infláció, turizmus – háromszoros nyomás
A japán rizspiacot az elmúlt évben szélsőséges hőhullámok sújtották, amelyek kedvezőtlenül hatottak a terméshozamra. Ezzel egy időben a turizmus gyors újraindulása megnövelte a belső keresletet, miközben az inflációs hatások is éreztették hatásukat. A nagykereskedelmi rizsárak mintegy 70%-kal emelkedtek egy év alatt, ezzel elérve a legmagasabb szintet a 2006-os nyilvántartás kezdete óta.
Árérzékeny döntések, új preferenciák
A változás már a gasztronómiai frontvonalon is érezhető. Arata Hirano, egy tokiói étteremtulajdonos, a helyzet súlyossága miatt amerikai Calrose rizsre váltott, noha korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy ne hazai alapanyagból főzzön. A Calrose ára időközben ugyan megduplázódott, de még mindig olcsóbb, mint a japán rizs – Hirano pedig úgy nyilatkozott: „hacsak a hazai árak nem csökkennek a Calrose alá, nem tervezek visszaváltani.”
Tradíció kontra alkalmazkodás
A japán fogyasztók híresek az alapanyagok iránti igényességükről, különösen, ha rizsről van szó, amely nemcsak élelmiszer, de kulturális szimbólum is. A mostani kényszerhelyzet azonban változást hozhat a fogyasztói attitűdökben is. Az éttermek és kereskedők egyre bátrabban kísérleteznek alternatív fajtákkal, és egyre inkább arra számítanak, hogy a japán közönség is nyitottabb lesz a nem hazai rizsek iránt – főként, ha azok megfizethetőbbek, még ha némi ízbeli kompromisszummal is járnak.
Kitekintés: globális élelmiszerláncok, helyi válaszok
A helyzet jól mutatja, hogy még a legstabilabbnak hitt élelmiszerpiacokat is megingathatják a klímaváltozás, a gazdasági ingadozások és a globális kereslet alakulása. A japán példa arra is rámutat: a tradíció és a lokalitás értékei mellett az alkalmazkodóképesség és rugalmasság is kulcsfontosságú, ha egy ország élelmiszerellátása hosszú távon fenntartható szeretne maradni.
A rizspiacon kialakult új dinamikák nemcsak a japán szereplők döntéseit formálják újra, hanem befektetési, export- és innovációs lehetőségeket is megnyithatnak más országok rizstermelői számára – akár Európában is.
Kapcsolódó cikkeink
A német iparnak is odavág a vámháború
A német feldolgozóipari vállalatok az előző havinál kedvezőtlenebbül ítélték meg…
Tovább olvasom >Fellélegezhetnek a gyógyszergyártók: nem jön a 250 százalékos büntetővám az USA-ban
Jó hír érkezett az európai – köztük a magyar –…
Tovább olvasom >Radioaktív szennyeződést találtak egy népszerű termékben
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) elővigyázatossági figyelmeztetést adott…
Tovább olvasom >További cikkeink
November vége után is megmaradhat az árrésstop
Ahogyan arról mi is írtunk, meghosszabbította a kormány az élelmiszerek…
Tovább olvasom >Újabb pályázat segíti az élelmiszer-feldolgozást: húszmilliárd forintos keret nyílik ősszel
Az itthon megtermelt mezőgazdasági alapanyag minél nagyobb arányú, hatékonyabb és…
Tovább olvasom >Szeptembertől jön a digitális SZÉP-kártya – nő a keretösszeg is
Idén szeptember 1-jétől életbe lépnek a tavaly bejelentett változások a…
Tovább olvasom >