Amerikában menő a magyar meggy
Az újfehértói fürtöst nagyon szeretik, csak túl nehéz kiejteni a nevét, ezért Balaton lett belőle.
Hazánkban a második legnagyobb területen termesztett gyümölcs a meggy, Magyarország a termesztésében és a fogyasztásában is a világ élvonalába tartozik. Kivételes helyzetben van, hiszen fajtáink különlegesek a világ többi részén termesztett gyümölcshöz képest: kevésbé savanyúak, harmonikusabban tartalmazzák a savakat, cukrokat, ezért nagyon ízletesek frissen és lekvárnak, befőttnek, kompótnak feldolgozva is – mondja a szakember.
Már Amerikában is termesztik
A magyar meggy népszerűségét jelzi, hogy a tengerentúlon, az Egyesült Államokban is egyre nagyobb területen termesztik. Mindez magyar származású kertészeknek köszönhető, akik meghonosították ott az újfehértói fürtös fajtát, amely nagyon jól honosodott, és hamar nagy kedvence is lett az ottani termesztőknek. Sajnos, nem ezen a néven termesztik, mert nagyon nehéz lett volna kiejteni, ezért – Magyarországhoz kötődően – a Balatonról nevezték el. A fajtát az Egyesült Államokban egyre nagyobb területen termesztik, és komoly összegeket fordítanak arra is, hogy egészségvédő hatását vizsgálják és népszerűsítsék.
Sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem szabad már öntözés nélkül ültetni
De a szakemberek nemcsak Amerikában, itthon is folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél sikeresebb fajtákat állítsanak elő, amelyek megfelelnek a megváltozott kihívásoknak és igényeknek. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a klímaváltozás hatására Magyarországon sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem szabad már öntözés nélkül ültetni, telepíteni, mert az hatalmas kockázattal járna. Amit megtetéznek egyéb klimatikus tényezők: a kora tavaszi fagy, a szélsőséges hőmérsékletek.
Bár úgy tartják, a meggy, mivel nyár derekára leérik, az aszályos időszakoknak nincs igazán kitéve, a szakértő azt mondja, a meggytermesztés akkor lépne tovább igazán, ha az új, modern ültetvényeken már öntözésesen dolgozhatnának, így több és szebb gyümölcs kerülhetne egyenesen a fogyasztók elé. Jelenleg a megtermelt meggy nagy része feldolgozásra megy, pedig a gazdák friss fogyasztásra szánt gyümölcs értékesítésével jobban járnának; igaz, ehhez sok esetben más fajtákat is kellene termeszteniük.
Megnyújtanák a szezont
Cél olyan fajtákat találni, amelyek fái kisebbek, mert így könnyebb leszedni a gyümölcsöt. A szakemberek dolgoznak azon is, hogy a mostani, szűk egy hónapos értékesítési szezont hosszabbá tegyék, olyan fajtákkal is kísérleteznek, amelyek a mostani ültetvényekben található fő fajták előtt vagy után érnek. Keresik a tárolás optimális módját is, mert így akár a cseresznye kihívója is lehetne a gyümölcs. A fajtajelöltek már megvannak, és 5-10 év múlva már a gazdákhoz kerülhetnek az újonnan nemesített meggyfajták itthon és akár a tengerentúlon is. (hirado.hu, M1/Magyar Gazda)
Kapcsolódó cikkeink
A megszokottnál jóval gyengébb az idei meggytermés
Idén sem kedvezett a meggytermésnek az időjárás, a tavaszi fagykár…
Tovább olvasom >Trump vámjai miatt amerikai márkák bojkottja indult Indiában
Indiában erősödik az amerikai márkák elleni bojkottmozgalom Donald Trump amerikai…
Tovább olvasom >Véget ért a vámmentes Kánaán: Trump globális korlátozása felforgatja az e-kereskedelmet
Donald Trump felfüggesztette a 800 dollár alatti értékű nemzetközi csomagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >