Amerikában menő a magyar meggy
Az újfehértói fürtöst nagyon szeretik, csak túl nehéz kiejteni a nevét, ezért Balaton lett belőle.
Hazánkban a második legnagyobb területen termesztett gyümölcs a meggy, Magyarország a termesztésében és a fogyasztásában is a világ élvonalába tartozik. Kivételes helyzetben van, hiszen fajtáink különlegesek a világ többi részén termesztett gyümölcshöz képest: kevésbé savanyúak, harmonikusabban tartalmazzák a savakat, cukrokat, ezért nagyon ízletesek frissen és lekvárnak, befőttnek, kompótnak feldolgozva is – mondja a szakember.
Már Amerikában is termesztik
A magyar meggy népszerűségét jelzi, hogy a tengerentúlon, az Egyesült Államokban is egyre nagyobb területen termesztik. Mindez magyar származású kertészeknek köszönhető, akik meghonosították ott az újfehértói fürtös fajtát, amely nagyon jól honosodott, és hamar nagy kedvence is lett az ottani termesztőknek. Sajnos, nem ezen a néven termesztik, mert nagyon nehéz lett volna kiejteni, ezért – Magyarországhoz kötődően – a Balatonról nevezték el. A fajtát az Egyesült Államokban egyre nagyobb területen termesztik, és komoly összegeket fordítanak arra is, hogy egészségvédő hatását vizsgálják és népszerűsítsék.
Sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem szabad már öntözés nélkül ültetni
De a szakemberek nemcsak Amerikában, itthon is folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél sikeresebb fajtákat állítsanak elő, amelyek megfelelnek a megváltozott kihívásoknak és igényeknek. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a klímaváltozás hatására Magyarországon sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem szabad már öntözés nélkül ültetni, telepíteni, mert az hatalmas kockázattal járna. Amit megtetéznek egyéb klimatikus tényezők: a kora tavaszi fagy, a szélsőséges hőmérsékletek.
Bár úgy tartják, a meggy, mivel nyár derekára leérik, az aszályos időszakoknak nincs igazán kitéve, a szakértő azt mondja, a meggytermesztés akkor lépne tovább igazán, ha az új, modern ültetvényeken már öntözésesen dolgozhatnának, így több és szebb gyümölcs kerülhetne egyenesen a fogyasztók elé. Jelenleg a megtermelt meggy nagy része feldolgozásra megy, pedig a gazdák friss fogyasztásra szánt gyümölcs értékesítésével jobban járnának; igaz, ehhez sok esetben más fajtákat is kellene termeszteniük.
Megnyújtanák a szezont
Cél olyan fajtákat találni, amelyek fái kisebbek, mert így könnyebb leszedni a gyümölcsöt. A szakemberek dolgoznak azon is, hogy a mostani, szűk egy hónapos értékesítési szezont hosszabbá tegyék, olyan fajtákkal is kísérleteznek, amelyek a mostani ültetvényekben található fő fajták előtt vagy után érnek. Keresik a tárolás optimális módját is, mert így akár a cseresznye kihívója is lehetne a gyümölcs. A fajtajelöltek már megvannak, és 5-10 év múlva már a gazdákhoz kerülhetnek az újonnan nemesített meggyfajták itthon és akár a tengerentúlon is. (hirado.hu, M1/Magyar Gazda)
Kapcsolódó cikkeink
Hogyan alakul a világgazdaság idén?
Az Egyesült Államok növekedése stabil, Európa és Kína újabb kihívásokkal…
Tovább olvasom >A kereskedelemben is érződik a madárinfluenza hatása
Az Egyesült Államok egyre súlyosabb tojáshiánnyal küzd, mivel a madárinfluenza…
Tovább olvasom >Starbucks: terjeszkedés a Közel-Keleten és Kínában, leépítés Amerikában
A Starbucks ambiciózus terveket jelentett be a következő évekre: évente…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >