AM: végéhez közelítenek a tavaszi szántóföldi munkák
A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése a múlt héten gyakorlatilag befejeződött, a napraforgót 97 százalékban, a kukoricát pedig már 912 ezer hektáron, 92 százalékban vetették el – közölte az Agrárminisztérium (AM) a MTI-vel.
A szója vetése is felgyorsult, 71 százalékos a készültsége.
A napraforgó és a kukoricavetések az eső után sok helyen szépen kikeltek. Az elvetett napraforgótáblák gyomirtása ugyanakkor nagy kihívást jelent a növényvédelemnek, mert az alapkezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak – írták.
Az őszi búza növekedése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt, a jobb talajokon még van esély az állományok regenerációjára, de a terméskiesést már nem tudja megakadályozni az esetlegesen érkező csapadék.
Több helyen a kalászosoknál a szármagasság kicsi, kevesebb szalma várható. A kalászok egy része üres, valószínűen kevesebb termés lesz.
Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, e növénynél közepes termés várható.
Az agrártárca felhívta a figyelmet, hogy az aszály nem enyhül, a földeken továbbra is nagy szükség lenne esőre. A több mint egy hete érkezett csapadék mennyisége csak kis területen érte el a kívánatos szintet.
Az AM szerint az őszi és tavaszi vetéseknél a lehullott 5-10 milliméter eső sok helyen csak a „tűzoltásra” volt elég. A legnagyobb probléma Magyarország északi területein van. A viharos szél tovább szárítja a földet, így a kelés vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Fontos intézkedés a madárinfluenza-járvány felszámolásának támogatására
Kiemelten kezeli az Agrárminisztérium a madárinfluenza-járványok kialakulásának megelőzését, különös tekintettel…
Tovább olvasom >AM: jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >