AM: tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre
A X. Jubileumi Termelői Közösségek Napján 12 pályázó 22 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 238-ra nőtt a HÍR védjegyes termékek száma – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
A közleményben kiemelték, az Agrárminisztérium célkitűzése a Termelői Közösségek Napjának évenkénti megrendezésével, hogy a termelői közösségek jó példáinak bemutatásával, tudásuk átadásával, valamint tapasztalataik cseréjével segítse a termelők közötti együttműködést, közösségbe szervezésüket.
Hangsúlyozták, a hagyományos és tájjellegű termékek a kulturális örökség részét képezik, hozzájárulnak a helyi identitás megerősítéséhez
Védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel való megkülönböztetésük olyan egyedi eszköz a termelői közösségek kezében, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen tudják megkülönböztetni termékeiket a tömegtermékektől. A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmának megszerzése után fontos lépés a hasznosítás, azaz célzott marketing és promóciós programokkal népszerűsíteni ezeket a termékeket. Ebben a szakaszban is kulcsfontosságú a termelői közösségek szerepe. A „Hagyományok-Ízek-Régiók” elnevezésű programot az Agrárminisztérium 1998-ban indította el, azzal a céllal, hogy az unió EUROTERROIRS programjához csatlakozva létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét.
A HÍR védjegy programot 2010 óta a szaktárca a Földrajzi Árujelzők Program előiskolájaként működteti
A HÍR védjegy pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni – olvasható a közleményben. Hozzátették, a rendezvényen az ország különböző régióiból érkezett HÍR védjegyes kiállítók is bemutatták a termékeiket. Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régiós bemutatkozása arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományos gasztronómiai kultúránk nemcsak megőrzendő kincs, de fenntartható boldogulásunk záloga is a jövőben. Az ünnepségen kimagasló és példaértékű tevékenységéért három szakember miniszteri elismerő oklevelet vehetett át.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >Elkészült az EU Riasztási és Együttműködési Hálózatának 2024-es összefoglalója
Az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (ACN) 2024-ben 9400-nál…
Tovább olvasom >Közel másfélszeresére nőtt a teljes tejpor értékesítési ára a nemzetközi piacon
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2025 áprilisában az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Alkotmányos jog lett a készpénz: minden kereskedőnek biztosítania kell a lehetőséget
Megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely a készpénzes…
Tovább olvasom >Omnichannel vagy semmi – Az e-commerce új iránya
„Mintegy 450 ezer magyar 2023-ban úgy vásárolt először a Temun,…
Tovább olvasom >Több a kérdés, mint a válasz: mit árulnak el valójában az Eurostat friss fogyasztási adatai Magyarországról?
Megjelentek az Eurostat 2024-es fogyasztási és gazdasági statisztikái, és ahogy…
Tovább olvasom >