AM: november végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra
November végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra, a szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra 2020 novemberétől három éven keresztül közel 12 milliárd forint támogatás érhető el – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.
A közleményben kiemelték, a pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.
Hangsúlyozzák, a szőlő szerkezetátalakítási támogatás a szőlőtermelők legfontosabb támogatási lehetősége, amelynek igénybevételéhez az Agrárminisztérium új rendeletet készített.
A korábbi évektől eltérően az egyéni terveket az idei évtől kezdődően a Magyar Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén kell benyújtani. A rendelet és a tudnivalók ezen a linken érhetők el: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/fooldal/-/journal_content/56/20182/8946600?refererPlid=20185&controlPanelCategory=current_site.content – tájékoztatott az agrártárca.
Ismertetik, hogy az új rendelet alapján a támogatás részleteit tartalmazó egyéni tervben legfeljebb három éves időtartamra lehet a szőlőültetvények megújítását vállalni. A támogatáshoz hozzáférés keretfeltételei, a kérelmezés módszere alapvetően nem változtak, viszont a támogatás elérésében a korábbinál is jobban preferálják azokat a szőlőtermelőket, akik igazoltan biztos felvevőpiaccal rendelkeznek szőlőtermésükre.
Az egyéni terveket 2020-ban november 16. és 30. között lehet benyújtani (2021-től november 2. és 30. között), a Magyar Államkincstár a benyújtott egyéni terveket pedig február 28-ig bírálja el. A telepítés befejezését követően a kifizetési kérelmet minden évben április 1. és július 1. között lehet benyújtani. A támogatás nagysága a támogatható költségek 40 és 75 százaléka közé eshet – közölte az Agrárminisztérium. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >Szőlő alapú gintermékeket fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett…
Tovább olvasom >További cikkeink
A száj- és körömfájás járványnak lassan vége, de a gazdasági hatásaira megoldást kell találni
Idén márciusban ütötte fel fejét hazánkban a párosujjú patásokat érintő…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >