AM: hatékony a jégkármérséklő-rendszer
Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban – közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdésére.
Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban Nagy István közölte: az ország teljes területére kialakított rendszer hatására az idei, június 6-ig tartó kárenyhítési évben 1417 hektárra jelentettek kárigényt, míg a megelőző időszakban 3700 hektárra, a 2017-es évben pedig több mint 7700 hektárra.
A jégesőkárra kifizetett összeg is csökkent, a tavalyi kárenyhítési évben 615 millió forint volt, alig több mint egyharmada az előző évinek.
A miniszter emlékeztetett, hogy a 2018. május 1-től működtetett és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tulajdonában álló rendszer az ország egész területére kiterjed, elsőként Európában.
Kitért arra is, hogy a hatékonyság növelése érdekében idén két héttel korábban, április 15-től kezdődött a védekezési időszak, és az elmúlt másfél hónap alatt a NAK tájékoztatása alapján 26 alkalommal lépett működésbe a rendszer. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az élőmarha-kereskedelem visszaesett, de a marhahúsexport közel másfélszeresére nőtt
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint a 2025. január–júniusi időszakban…
Tovább olvasom >Békés vármegyében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgasága betegsége
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elsőként Újkígyóson majd Mezőberényben vett…
Tovább olvasom >A NAK falugazdászai ingyen elkészítik a gazdaságátadási pályázatokat
Újabb szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kisüzemi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >A magyar kkv-k közel kétharmada tervez fizetésemelést a következő 12 hónapban
A kis- és középvállalkozások (kkv) 65 százaléka a következő 12…
Tovább olvasom >Csirke vs. marha: új spanyol kutatás kérdőjelezi meg a fehér hús „bélegészség”-előnyét
Évtizedekig a csirkehúst tartottuk a vörös húsoknál „egészségesebbnek”. Egy friss…
Tovább olvasom >