AM: fontos az agráriumban dolgozók társadalmi elismertségének növelése
Fontos az agráriumban dolgozók társadalmi elismertségének növelése – mondta az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tárca politikai államtitkára a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének VII. kongresszusán Budapesten.
Farkas Sándor kifejtette: az agráriumban dolgozók alapvető érdeke, hogy az ágazat visszaszerezze társadalmi elfogadottságát, gazdasági súlyát; ehhez az Agrárminisztérium szak- és támogatáspolitikája mellett a mezőgazdaságban a generációváltás, az új technológiák alkalmazása, a hatékonyságnövelés, továbbá a szaktárca, a kamara, valamint az érdekképviseleti szervek együttműködése is szükséges.
Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt években felfelé ívelő pályára állt az ágazat, a mezőgazdaság teljesítménye tavaly elérte a 2720 milliárd forintot, 2010 és 2018 között 33 százalékkal emelkedett. A további teendők között említette az öntözésfejlesztést, a digitális technológiák kínálta hatékonyságnövelést, az élelmiszer-feldolgozás megerősítését és a szakképzési rendszer átalakítását.
Farkas Sándor hangsúlyozta: ha a magyar gazdálkodók ki tudják használni a természeti adottságokat, az évszázadok alatt felhalmozott tudást, a precíziós gazdálkodás adta előnyöket, akkor akár meg is duplázható Magyarország élelmiszertermelése. Ezzel 20-25 millió ember számára lehetne megtermelni a biztonságos élelmiszert, amire a jövőben egyre nagyobb kereslet lesz.
Az öntözésfejlesztéssel kapcsolatban az államtitkár elmondta: hosszú távon öntözés nélkül rentábilisan már nem lehet termelni, ezért is különösen fontos az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat az öntözéses gazdálkodásról. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Visszajönnek a klasszikus pálinkaízek
2024 igazán jó évnek számított a gyümölcsök tekintetében az Alföldön,…
Tovább olvasom >Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >Megnyitott a dubaji Gulfood, 24 kiállító az AMC standján
A világ vezető élelmiszeripari szakkiállításai közül az egyik a dubaji…
Tovább olvasom >Kihirdették a 10. jubileumi K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit
Tizedszer hirdették ki a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit.…
Tovább olvasom >