AM: fókuszban a magyar akvakultúra-ágazat innovációs lehetőségei
Magyarországra látogatott a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság (DG MARE) főigazgatója, Charlina Vitcheva 2022. június 21-23-án az Agrárminisztérium meghívására érkezett Magyarországra, hogy szakmai látogatása keretében megismerje a magyar akvakultúra-ágazat hazai erősségeit és kihívásait, valamint találkozzon a fontosabb ágazati szereplőkkel – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Magyarországon folytat megbeszéléseket a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság vezetője
A közleményben felidézték, hogy az ENSZ Közgyűlése 2022-t a kisüzemi halászat és az akvakultúra nemzetközi évének nyilvánította. Az ágazat a világ halászfogásának 40 százalékát adja, világszerte csaknem 500 millió ember megélhetését biztosítja.
Az Európai Unió országai közül Magyarország első az afrikaiharcsa-termelésben, míg második helyet szerezte meg a szürkeharcsa-termelés és harmadikat a pontytermelés területén. Az édesvízi akvakultúra az Európai Unió egyik legjobban szabályozott szektora, amely olyan területeken is egészséges élelmiszereket, sőt biztos munkahelyeket kínál, mint a tengerrel nem rendelkező országok, mindemellett fontos potenciált hordoz a tengeri halállományok hasznosításának kiváltása szempontjából is – ismertette a szaktárca közleményében.
A kétnapos látogatás során Charlina Vitcheva az Agrárminisztériumban megbeszélést folytatott Zambó Péter erdőkért felelős államtitkárral, valamint a halgazdálkodásért felelős szervezeti egységek vezetőivel írják a közleményben.
Az Agrárminisztérium közleményében idézi Zambó Pétert, aki az egyeztetésen kiemelte, az innováció adta lehetőségek, a fenntartható fejlődés, a természeti értékek védelme mind a lokális akvakultúra növekedését erősítheti, ami révén csökkenhet Magyarország halimport-függősége.
Főigazgató asszony a látogatás során megismerhette a magyar akvakultúra ágazatot, amely számos innovációs lehetőséget is rejt. Az Agrárminisztérium továbbra is azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai haltermékek minőségi kérdéseire, valamint elismerésére, a magyar innovatív megoldások bevezetésére és elterjesztésére – tájékoztatott az Agrárminisztérium. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Aszály, árnyomás és fogyasztáscsökkenés szorításában a magyar halászat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Dr. Pogátsa Zoltán a magyar gazdaság állapotáról: Sem aranykor, sem apokalipszis
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 1,0 százalékkal mérséklődött, az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal bővült az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >