Eddig 18 milliárd forinttal támogatták a gombaházak és hűtőházak építését
Mintegy száznyolcvan agrárvállalkozás 18 milliárd forintos támogatással épít, vagy fejleszt gombaházakat és hűtőházakat, a jövőben mindkét szám tovább növekszik – közölte Kiss Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Csornán, a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 256 millió forintból felépült hűtőházának átadásán.
A fejlesztésre, ami a Vidékfejlesztési programban a gombaházak és a hűtőházak közül elsőként valósult meg az országban, mintegy 150 millió forint támogatást nyert a szövetkezet.
Kiss Miklós Zsolt elmondta, hogy a program megalkotásakor az volt a kormány célja, hogy segítse azon vidéki agrárvállalkozásokat, amelyek a fejlesztésekkel munkahelyet teremtenek, illetve hatékonyabbak és versenyképesebbek tudnak lenni.
Hozzátette, a beruházásokkal az energiafüggőségüket is csökkenteni tudják a vállalkozások, ennek jó példája a csornai beruházás, mert itt napelemeket is telepítettek.
Az államtitkár kitért arra is, hogy éles a verseny az Európai Unióban és a globális piacon, és erre a magyar agrárágazatnak is fel kell készülnie. Az ilyen és ehhez hasonló beruházások a felkészülést is támogatják, mert a hűtőházakkal egyebek mellett növekszik az ellátás biztonsága – mondta.
Széles Sándor megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a szövetkezet a hűtőházzal nagy potenciált ad a Hanságnak, a Rábaköznek és a Fertő térségnek, mert azzal, hogy egész éven át, folyamatosan tudják biztosítani az áruellátást, csökken a piaccal szembeni kiszolgáltatottságuk.
Családi János, a szövetkezet elnöke felidézte, hogy fél év alatt épült meg a hűtőház, ami 450 tonna kapacitású. A hét hűtőkamra közül a legnagyobb száz tonna kapacitású.
A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 2003 márciusában alakult meg 19 taggal, jelenleg mintegy ötven tagja van. Fő termékük az alma és a vöröshagyma, de nagy területen termelik a különböző káposztaféléket, gyökérzöldségeket és konzervipari paprikaféléket is.
Árbevétele a nyilvános céginformációk szerint tavaly 592 millió forint volt, mintegy 206 millió forinttal több, mint 2016-ban. A 2016. évi alacsony árbevételt a fagykárral indokolta az elnök. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egyharmad Balatonnak megfelelő öntözővíz-készlet áll rendelkezésre
A rendkívüli aszály és a csapadékhiány ellenére minden öntözési igényt…
Tovább olvasom >Tállai András: „Az ágazatban komoly fejlesztési szándék és potenciál van jelen”
Technológiai fejlesztések, hazai beszállítók előtérbe helyezése, a szakképzés modernizálása és…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a WWF által is díjazott állami erdőgazdálkodók célja az erdők megőrzése, gyarapítása és megújítása
„A magyar erdők biztonságban vannak, Magyarországon nincs erdőirtás!” – hangsúlyozta…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >