Eddig 18 milliárd forinttal támogatták a gombaházak és hűtőházak építését
Mintegy száznyolcvan agrárvállalkozás 18 milliárd forintos támogatással épít, vagy fejleszt gombaházakat és hűtőházakat, a jövőben mindkét szám tovább növekszik – közölte Kiss Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Csornán, a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 256 millió forintból felépült hűtőházának átadásán.
A fejlesztésre, ami a Vidékfejlesztési programban a gombaházak és a hűtőházak közül elsőként valósult meg az országban, mintegy 150 millió forint támogatást nyert a szövetkezet.
Kiss Miklós Zsolt elmondta, hogy a program megalkotásakor az volt a kormány célja, hogy segítse azon vidéki agrárvállalkozásokat, amelyek a fejlesztésekkel munkahelyet teremtenek, illetve hatékonyabbak és versenyképesebbek tudnak lenni.
Hozzátette, a beruházásokkal az energiafüggőségüket is csökkenteni tudják a vállalkozások, ennek jó példája a csornai beruházás, mert itt napelemeket is telepítettek.
Az államtitkár kitért arra is, hogy éles a verseny az Európai Unióban és a globális piacon, és erre a magyar agrárágazatnak is fel kell készülnie. Az ilyen és ehhez hasonló beruházások a felkészülést is támogatják, mert a hűtőházakkal egyebek mellett növekszik az ellátás biztonsága – mondta.
Széles Sándor megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a szövetkezet a hűtőházzal nagy potenciált ad a Hanságnak, a Rábaköznek és a Fertő térségnek, mert azzal, hogy egész éven át, folyamatosan tudják biztosítani az áruellátást, csökken a piaccal szembeni kiszolgáltatottságuk.
Családi János, a szövetkezet elnöke felidézte, hogy fél év alatt épült meg a hűtőház, ami 450 tonna kapacitású. A hét hűtőkamra közül a legnagyobb száz tonna kapacitású.
A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 2003 márciusában alakult meg 19 taggal, jelenleg mintegy ötven tagja van. Fő termékük az alma és a vöröshagyma, de nagy területen termelik a különböző káposztaféléket, gyökérzöldségeket és konzervipari paprikaféléket is.
Árbevétele a nyilvános céginformációk szerint tavaly 592 millió forint volt, mintegy 206 millió forinttal több, mint 2016-ban. A 2016. évi alacsony árbevételt a fagykárral indokolta az elnök. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >Új, mezőgazdasági termények vizsgálatával foglalkozó mintavételi laboratórium létesült Fóton
Átadták a Mertcontrol csoport új, korszerű mintavételi laboratóriumát és székházát…
Tovább olvasom >Újabb pályázatok jelentek meg a fenntarthatóság terén
Az európai és a hazai mezőgazdasági gyakorlatokat egyre szorosabban határozzák…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >