AM-államtitkár: cél, hogy a magyar mezőgazdaság feldolgozóipara világszínvonalúvá váljon
Cél, hogy a magyar mezőgazdaság feldolgozóipara világszínvonalúvá váljon, és minél több olyan terméket állítsanak elő Magyarországon, amely a hazai mellett a nemzetközi piacokon is megállja a helyét – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván.
Farkas Sándor, a Szabados-Hús Kft. támogatói okiratának átadásakor azt mondta, hogy lehetőség és erő van a „vidék Magyarországában”. A magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan nőtt az elmúlt években, az exportteljesítménye szintén, csaknem 10 százalékkal haladja meg a korábbi években tapasztaltat – közölte.
Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázaton a teljes mértékben magyar tulajdonban lévő, sertés vágással, darabolással és húsfeldolgozással foglalkozó Szabados-Hús Kft. több mint 287 millió forintot nyert. A cég beruházásának teljes összege csaknem 600 millió forint, amely során többek között technológiai, infrastrukturális fejlesztést valósít meg, új berendezéseket, eszközöket vásárol a kft. – tette hozzá.
Kállai Mária elmondta: a fejlesztés segíti a kiváló minőségű magyar élelmiszer előállítását, hozzájárul a cég és a térség versenyképességének további növekedéséhez. Az országgyűlési képviselő megköszönte a mintegy hatvan embert foglalkoztató cég vezetőjének, hogy segíti Rákóczifalvát, az ott élőket karitatív tevékenységével is.
Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: Magyarország kormánya számára a vidék fontos, a vidék érték, ahogyan a magyar élelmiszer, a magyar agrárium, a vállalkozások és a családok támogatása is. Farkas Sándor felidézte, hogy a rendszerváltozás idején a feldolgozó- és élelmiszeripar „szinte megszűnt magyar tulajdonban létezni”, a magyar vidéken, agráriumban gyakorlatilag bérmunkássá váltak az alapanyagot termelő vállalkozások, a gazdatársadalom kiszolgáltatott helyzetbe került. 2010 óta jelentős változás következett be, ma már az élelmiszeripar – ahogy a pandémia során is bizonyította – teljes biztonsággal el tudja látni a lakosságot megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel – emelte ki a politikus.
A meghirdetett élelmiszer- és feldolgozóipari fejlesztésekre kiírt pályázatok azt a célt szolgálják, hogy az elkövetkező időszakban a megtermelt magyar áru-alapot jelentős részben helyben dolgozzák fel – mondta az államtitkár. Az élelmiszer- és feldolgozóipart meg kívánják erősíteni – hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország kormánya a vidékfejlesztési programon belül mintegy 4265 milliárd forintot fog biztosítani erre a célra.
Fontosnak nevezte, hogy a vidéken élő emberek megtalálják számításaikat és a vállalkozások fejlesszenek, beruházzanak illetve olyan termékeket állítsanak elő, amely a hazain túl a nemzetközi piacokon is megfelelő értékben értékesíthetők. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően nem csak alapanyagot, hanem minél több feldolgozott termékeket is tudnak értékesíteni.
Hozzátette: várhatóan mintegy 25 millió embernek fognak biztonságosan élelmiszert előállítani az elkövetkező években. Kiemelte a magyar kormány intézkedései közül az élelmiszerárstopot, amely hét alapvető élelmiszer esetében a tavaly október 15-i árat írja elő.
Túróczi Imre, Rákóczifalva (független) polgármestere elmondta: a magyar gazdaság felzárkóztatását, fejlesztését szolgáló gazdaságpolitikának, a vidékfejlesztési programnak valamint a Szabados-Hús Kft. fejlesztési készségének eredményeként valósulhat meg a cég beruházása. Hozzátette: a cég 1992-ben alakult, az egykori kis családi vállalkozás napjainkra a térség egyik jelentős húsipari cégévé nőtte ki magát. A cég központja, vágóhídja és feldolgozó üzeme Rákóczifalván található.
Szabados Károly, a Szabados-Hús Kft. egyik tulajdonosa megköszönte a támogatást, mint mondta, folyamatosan fejlesztenek a minél jobb minőség érdekében. Az eseményen részt vett Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) is.
A Szabados-Hús Kft. honlapján levő információk szerint a sertésvágó, daraboló és zsírsütő export üzemük éves kapacitása 60 ezer sertés. 2005-ben kezdték el a vágást az akkor épült vágóhídon, ahol bérvágást is vállalnak. A meglévő telephelyen 2007-ben export húsfeldolgozó üzemet létesítettek, ahol csaknem száz féle terméket gyártanak. Az alapanyagok a cég vágóhídjáról kerülnek a feldolgozóba. Az élelmiszerbiztonság fokozása érdekében – a törvényi, rendeleti követelmények betartásán túl – HACCP rendszert működtetnek. Partnereik többek között konyhák, kis- és nagykereskedelmi egységek, a cégnek saját húsboltja is van.
A nyilvános cégadatok szerint a Szabados-Hús Kft. értékesítésének árbevétele 2020-ban csaknem 2 milliárd 694 millió forint, 2019-ben több mint 2 milliárd 535 millió forint volt, ezek túlnyomó része belföldi értékesítésből származott mindkét évben.
Kapcsolódó cikkeink
30 százalékkal drágult az étkezési tojás az év első felében
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >Közel negyedével esett vissza a nyerstej exportja egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >Befejeződött az aratás Békés vármegyében
Befejeződött az aratás Békésben, a termésátlagok jóval elmaradnak az előző…
Tovább olvasom >További cikkeink
Lakásépítést szorgalmaz a német építésügyi miniszter az élelmiszerüzletek fölé
Verena Hubertz német építésügyi miniszter arra ösztönözné a nagy kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >