AM-államtitkár: a méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát
A méhészet a magyar mezőgazdaság sokszínű és kiemelten fontos ágazata, jelentős mind gazdasági, mind környezeti szempontból, hiszen Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szombaton Szentlőrincen, a Baranyai Mézes-Mázas Napokon.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2015/10/meh.jpg)
Méhek és méhészet nélkül nincs sikeres mezőgazdaság
Az AM sajtóirodájának közleménye szerint Erdős Norbert elmondta, az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére és támogatására, a kistermelői rendelet módosításai és az új közétkeztetési kormányrendelet jelentősen segítik a baranyai méhészek termékeinek értékesítését is.
Az államtitkár megnyitóbeszédében szót ejtett a kistermelői rendelet módosításáról is, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az értékesítés lehetősége. A kistermelő az általa megtermelt alapterméket, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesítheti a fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.
A közlemény szerint szintén komoly segítség a méhészeknek is, hogy megszűnt bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges különengedélyezési eljárás. Ma már a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.
Erdős Norbert szót ejtett a szeptember 1-jén hatályba lépett, a közétkeztetésről szóló 676/2020 (XII. 28.) kormányrendeletről, amelynek értelmében a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalékban közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékeket kell használni, amely lehetővé teszi, hogy jó minőségű, hazai élelmiszerekből készült, helyi ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára. 2023-tól ezt az arányt 80 százalékra kell növelni, amely megfelelő felkészülési időt ad az ellátási láncok és a konyhák átállására.
A közétkeztetési rövid élelmiszer-ellátási lánc fejlesztésével helyzetbe kerülnek majd a hazai kistermelők, őstermelők és élelmiszer előállító kis- és középvállalkozók. „Ezzel elérhetjük a vidéken élő emberek életszínvonalának növelését, valamint a magyar emberek jó minőségű, megbízható élelmiszerekkel történő ellátását” – tette hozzá.
Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazai méhészek komoly támogatást kapnak, hiszen méhcsaládonként 1000 forintot igényelhetnek méheik egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében csaknem egymilliárd forint jutott számukra a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Február 4-től lehet pályázni öntözési beruházások megvalósítására
Kiemelt területként kezeli az öntözéses gazdálkodás fejlesztését az Agrárminisztérium, amely…
Tovább olvasom >Tovább nő a vágómarha termelői ára
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024-ben a szarvasmarha vágása…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar rizs és kékbúzaliszt is szerepel a Biofach kiállítás magyar közösségi standján
Ismét elrajolt Európa legnagyobb bioszakvására, a nürnbergi Biofach. Az esemény…
Tovább olvasom >JÖN! Egy hét múlva újra itt a „Szerelmem a trade marketing” konferencia
Egy hét múlva ismét itt a „Szerelmem a trade marketing” konferencia.…
Tovább olvasom >Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >