AM: a termelők határidő előtt egy héttel megkapták az uniós krízistartalékból a visszatérítést
Jóval a határidő előtt, már 2020. október 7-én kifizette a Magyar Államkincstár a termelőknek a válságkezelésre félretett tartalékot, idén 71 ezer gazdálkodó 5,2 milliárd forintot kapott, ez az összeg hozzájárul a gazdálkodók pénzügyi helyzetének javulásához, likviditásuk megőrzéséhez – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.
Az agrártárca közleménye szerint a 2014-2020 közötti időszakra szóló többéves uniós költségvetési keret tervezésekor döntés született arról, hogy a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelésére uniós szintű tartalékot kell létrehozni (krízistartalék). A többletforrást az Európai Unió a közvetlen támogatások egy részének visszatartásával képzi minden évben.
Amennyiben ezt a tartalékot a pénzügyi év végéig nem használják fel válságkezelésre, úgy az uniós döntés értelmében a termelők részére azt október 15-ig vissza kell fizetni.
A 71 484 termelőt érintő, 5,23 milliárd forint kifizetését a MÁK a kötelező határidő előtt egy héttel, már 2020. október 7-én teljesítette – írta az AM. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >Van mit veszítenünk és megvédenünk
Fontos felhívni a magyar gazdák figyelmét, hogy van mit veszítenünk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >